Politiek
BNNVARA

'Terwijl mensen worden vermoord denkt Nederland aan de kosten en baten'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Terwijl mensen worden vermoord denkt Nederland aan de kosten en baten'

De ogen van de wereld zijn gericht op Noord-Syrië. Na de inval van de Turken is de chaos compleet en zijn de gevolgen voor de Koerdische bevolking rampzalig. In De Nieuws BV bespreken Peshmerge, die zes jaar geleden uit Koerdisch Syrië vluchtte, en journalist Frederike Geerdink de situatie.

Puinhoop en Oorlogsgebied

De ouders van Peshmerge wonen in Afrin, een stad in het noorden van Syrië. "Het gaat heel erg slecht met mijn familie. Het is nu een bezet gebied en de Islamitische bendes hebben het daar voor het zeggen. Je mag niet meer Koerdisch spreken en ook Koerdische kleding is verboden. Het lijkt net een Hollywoodfilm, het is niet te beschrijven."

"Het ergste wat je je kan voorstellen gebeurt daar nu", vertelt Peshmerge. "De milities zijn strenger geworden en de mensenrechten worden geschonden. In deze periode is het ook altijd oogsttijd voor de Koerden in Afrin. Mijn vader durft nu geen druiven meer te plukken, omdat de Turken hem dan dwingen zijn oogst af te staan. Het is er gewoon een puinhoop én een oorlogsgebied."

Turkije is enorm nationalistisch

Journalist Frederike Geerdink reisde meerdere keren af naar het gebied. "Het was er de afgelopen jaren behoorlijk veilig. De Koerden hebben een echte democratie opgebouwd. Op lokaal niveau hebben ze bestuurders en het gebied is in de de afgelopen jaren weer opgebouwd."

"Wie de geschiedenis van de Turkse staat kent, weet dat het allemaal smoesjes zijn van Erdogan", vertelt Peshmerge. "Erdogan is bang dat de Koerden autonoom worden in Syrië. Als dat gebeurt is hij nog banger dat het overwaait naar Turkije.

Volgens Geerdink steunt de Turkse oppositie de inval ook. "Turkije is enorm nationalistisch. De burgemeester van Istanbul heeft al aangegeven de inval te steunen en ook de oppositie is het er mee eens. Iedereen houdt van de staat."

Nederland denkt aan de kosten en baten

"Het doet mij echt enorm veel pijn dat een land als Nederland zich zo opstelt tegenover Turkije", vertelt Peshmerge. "Nederland zegt altijd mensen te berechten die de mensenrechten schenden, maar als het puntje bij paaltje komt gebeurt het niet. Terwijl er mensen worden vermoord in Noord-Syrië denkt Nederland aan de kosten en de baten. Zijn dat dan onze normen en waarden?"

Quote

De Koerden streven niet naar een onafhankelijke staat

Frederike Geerdink

Volgens Geerdink streven de Koerden niet naar een onafhankelijk Koerdistan. "De Koerden hebben een langetermijnvisie. Het kan nu zijn dat ze een gebied verliezen, maar ze hebben wel het gevoel dat ze veel mensen hun identiteit hebben teruggegeven. Ze streven niet naar een onafhankelijke staat, maar wel naar eenheid in verscheidenheid."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie