Politiek
BNNVARA

'Minister Ollongren moet zorgen voor transparantie op social media'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Minister Ollongren moet zorgen voor transparantie op social media'

In aanloop naar de komende Tweede Kamerverkiezingen kijken verschillende partijen met argwaan naar de rol van social media platformen. Een groot deel van de campagnes rondom de verkiezingen speelt zich daar af. Het gevaar schuilt in desinformatie en de inmiddels bekende 'fabeltjesfuik', zoals Arjen Lubach die omschreef. VVD-Kamerlid Jan Middendorp vindt al langere tijd dat daar wat aan moet gebeuren zegt hij bij De Nieuws BV.

Scheidsrechter

De social media platforms zijn al hard bezig om desinformatie tegen te gaan, maar dit gebeurt tot nu toe voornamelijk door berichten of accounts te censureren. De afgelopen dagen werd dit zichtbaar door de tweets van Donald Trump, die door Twitter werden afgeschermd, omdat ze desinformatie zouden bevatten. Ook werd recent het hele YouTube-account van rapper Lange Frans verwijderd, toen bleek dat er video’s op stonden waar complottheorieën werden gedeeld. Toch werden niet alleen die video’s weggehaald, maar ook zijn muziek.

Volgens Middendorp is censureren niet per se de oplossing: "Ik vind niet dat big-tech bedrijven de scheidsrechter in ons debat mogen worden." Op de vraag wat er dan wel moet gebeuren legt Middendorp een aantal eisen op tafel voor de verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren. "In aanloop naar onze eigen verkiezingen moet minister van Binnenlandse Zaken Ollongren zorgen dat het heel duidelijk wordt wie welke advertenties online zet en op welke mensen dat is losgelaten." Op die manier wordt het voor de mensen zelf duidelijker waarom ze een bepaalde advertentie zien.

Inzicht in algoritmes

"Het kabinet moet zorgen dat we inzicht krijgen in die algoritmen, zodat we weten op basis van welke criteria ze wat doen," zegt Middendorp. "Ze doen heel veel, maar in sommige gevallen te veel." Daarom vindt Middendorp dat de overheid een grotere rol kan spelen in het tegengaan van desinformatie op social media.

Week van Kee: Desinformatie tijdens verkiezingen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie