Politiek
AVROTROS

SP stelt Kamervragen over kandidaatschap Dijsselbloem voor het IMF

foto: Jeroen Dijsselbloemfoto: Jeroen Dijsselbloem
  1. Nieuwschevron right
  2. SP stelt Kamervragen over kandidaatschap Dijsselbloem voor het IMF

De SP wil opheldering van het kabinet over de mislukte poging van Jeroen Dijsselbloem om voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te worden. Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten in Dr Kelder en Co.

"Het verbaasde me dat hij kandidaat was, hij heeft net een nieuwe functie", aldus Leijten. "Ik heb van de regering ook geen reden gehoord waarom we voor deze positie in de race waren. Ik ga dan ook om opheldering vragen."

Er staat na het Kamerreces al een debat op de agenda over de mislukte poging van Frans Timmermans om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Als het aan de SP ligt, wordt het diplomatieke debacle rond de benoeming van Dijsselbloem daar dus aan toegevoegd.

Eenling

Leijten wil van de regering weten waarom het Nederlandse diplomatieke apparaat in werking is gesteld voor de kandidatuur van een eenling. "Wat hebben we hier voor baat bij als Nederland? En hoe is deze procedure gegaan? En heeft het wellicht te maken met het verlies in de ronde-Timmermans? Dat zijn vragen waar ik antwoord op wil."

Afgang

"Het is tragisch voor Dijsselbloem zelf dat hij het niet geworden is. Maar het is ook een afgang voor Nederland", meent Leijten. Volgens haar weten Oost-Europese landen steeds beter hoe het politieke spel bij benoemingen werkt en is de keuze voor een Bulgaarse kandidaat dan ook niet vreemd.

Renske Leijten over het Dijsselbloem-debacle

Ster advertentie
Ster advertentie