Steeds meer mensen spreken zich uit tegen geweld in Gaza: 'We moeten een rode lijn trekken'
- Nieuws
- Steeds meer mensen spreken zich uit tegen geweld in Gaza: 'We moeten een rode lijn trekken'
Gemeenten, organisaties en burgers spreken zich in toenemende mate uit tegen de gebeurtenissen in Gaza. Bij een demonstratie in Den Haag worden tienduizenden mensen verwacht, en binnen de lokale politiek groeit de roep om de gruwelijkheden 'genocide' te noemen. "We moeten het maar eens benoemen zoals het is", zegt BIJ1-raadslid Stevie Nolten bij Spraakmakers.
Stand.nl: 'Iedereen zou zich moeten uitspreken tegen de verschrikkingen in Gaza'
Video niet beschikbaar
Nolten en haar partij dienden in de gemeenteraad van Utrecht een motie in om de gebeurtenissen in Gaza als genocide te bestempelen. Deze motie werd aangenomen. "Als gemeente willen we recht doen aan de afschuwelijke dingen die in Palestina gebeuren", aldus Nolten. "Al 1,5 jaar gaan mensen in Utrecht meerdere keren per week de straat op. Dus moeten we ons ook in de parlementaire politiek uitspreken. Die noodzaak voelen we, omdat de landelijke politiek dat nalaat."
'Vleugellam' kabinet
Met die laatste opmerking doelt Nolten vooral op het kabinet. Dat is volgens schrijver Coen Simon "vleugellam", omdat de coalitiepartijen zich aan elkaar vastklampen in hun standpunt over Gaza "en daardoor niets doen".
"Dat is schadelijk voor het vertrouwen in de politiek", stelt Simon. "Als er kwesties spelen waarbij je moet zeggen: 'Tot hier en niet verder', dan moet je dat ook duidelijk maken aan het volk. Nu wordt er steeds een smoesje gebruikt."
Van streep in het zand naar rode lijn
Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) riep eerder op om "een streep in het zand" te zetten voor Israël. Maar bij de demonstratie in Den Haag, aanstaande zondag, willen de organisatoren meer dan dat: zij willen een duidelijke rode lijn trekken. "We weten dat die streep in het zand in de praktijk geen hongerlijdend kind in Gaza helpt", zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib. Hij noemt het signaal van het kabinet bovendien "te laat en te weinig". "Er liggen genoeg concrete maatregelen op tafel die de regering nu kan nemen: stoppen met wapenleveringen en het plaatsen van verantwoordelijken op een sanctielijst."
Dat geluid willen Servaes en duizenden andere demonstranten zondag laten horen op het Malieveld in Den Haag. Volgens Servaes is het een demonstratie die breed gedragen wordt. "Er hebben zich zowel moslim-, joodse als christelijke organisaties aangesloten. Een heel breed geluid dus."
Stand.nl
Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.
De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.