Politiek
EO

SGP-wethouder stapt over naar Forum voor Democratie

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. SGP-wethouder stapt over naar Forum voor Democratie

Sytse de Jong was dertig jaar lid van de SGP en 12 jaar actief als SGP-wethouder in Staphorst. Maar nu is hij kandidaat-gedeputeerde voor Forum voor Democratie in Overijssel. De Jong kreeg vandaag heel wat reacties over zich heen. "De reacties gaan van positief tot ronduit veroordelend," zo vertelt hij in Dit is de Dag.

Volgens de Jong zijn er meer mensen zoals hij, maar durven ze niet voor hun FvD-overstap uit te komen. "Ik heb wel mensen gehoord die zeiden: jij bent moedig ik zou dat ook wel willen. Maar de manier waarop FvD in de media is geweest, is niet positief." De negatieve reacties hebben ook wel invloed op De Jong. Van vergelijkingen met Duitsers die bevolkingsgroepen wegvoeren tot vervloekingen. "Ik ben niet van staal. Het stemt wel tot nadenken."

Christen

Veel gehoorde kritiek is hoe een christen lid kan worden van een partij als Forum die niet bepaald warm loopt voor de opvang van vluchtelingen en de rol van de mens in klimaatverandering ontkent. "Ik vind het een aparte gedachte dat je als christen van alle partijen lid kan zijn, behalve van Forum," stelt De Jong. Volgens hem staat het evangelie niet haaks op het gedachtengoed van FvD. "De barmhartige Samaritaan zorgde ook voor opvang in de regio. Dat is een nuchtere en praktische manier op met het evangelie om te gaan."

Luister het hele gesprek met Sytse de Jong hier terug

SGP'er Sytse de Jong stapt over naar FVD

Ster advertentie
Ster advertentie