Politiek
NOS

Wie volgt Henk Staghouwer op als minister van Landbouw?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie volgt Henk Staghouwer op als minister van Landbouw?

Henk Staghouwer trad gisteravond onverwacht af als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "Ik ben niet de juiste persoon om leiding te geven aan de opgaven die er liggen", zei de ChristenUnie-bewindsman in een korte toelichting op zijn ministerie. Meer hierover in het NOS Radio 1 Journaal.

Staghouwer beantwoordde verder geen vragen. Volgens ingewijden voelde hij te weinig vertrouwen bij de Tweede Kamer in zijn optreden bij de aanpak van het stikstofprobleem. Staghouwer was de verkeerde persoon op de verkeerde plek, vindt hij zelf.

Staghouwer zwaaide negen maanden de scepter op een ministerie dat bekendstaat als lastig. Het lukte Staghouwer niet om door die muur heen te breken. Daarnaast had hij te maken met een regeringscoalitie die ook niet makkelijk op één lijn te krijgen is, en waarin op tal van onderwerpen de eenheid ver te zoeken is.

Schouten

Totdat er een definitieve opvolger gevonden is, zal Staghouwers partijgenoot Carola Schouten zijn portefeuille waarnemen. Zij is nu minister voor Armoedebeleid, maar was in het vorige kabinet minister van Landbouw. Zij kent de problematiek heel goed en onderhandelde in de vorige kabinetsperiode uitgebreid met alle partijen over de stikstofaanpak. Maar ingewijden zeggen dat de kans heel klein is dat zij definitief terugkeert op haar oude stek.

Staghouwer was negen maanden minister van Landbouw. Eerder was hij onder meer gedeputeerde in de provincie Groningen. Hij is de eerste bewindspersoon van Rutte IV die aftreedt.

Opvolger

Voor ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is het 'een verdrietige dag'. Hij vindt het 'beroerd' dat het niet gelukt is het ChristenUnie-team intact te houden. Desgevraagd zegt Segers dat hij zelf niet Staghouwer zal opvolgen. Hij blijft fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie moet naarstig op zoek naar een opvolger voor Henk Staghouwer. Degene die het stokje van Staghouwer overneemt zal van goede huize moeten komen, want het stikstofdossier en de verduurzaming van de landbouw zijn weerbarstige problemen. De standpunten staan nog steeds mijlenver uit elkaar. De kleinste regeringspartij heeft geen gedoodverfde kandidaten klaarstaan.

r1jn staghouwer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie