Politiek
BNNVARA

'Opvolger Thieme kiezen via referendum'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Opvolger Thieme kiezen via referendum'

De Partij voor de Dieren moet de nieuwe lijsttrekker kiezen via een referendum onder de leden. Dat zegt mede-oprichter van de partij en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Niko Koffeman in De Nieuws BV. Volgens Koffeman zit er veel talent in de partij om de kar te trekken bij de volgende verkiezingen. ''Ik weet alleen zeker wie het niet wordt. Dat ben ik.''

Koffeman reageert op het vertrek van Marianne Thieme en de kritiek op de partij in De Volkskrant en het AD. De nieuwe partijvoorzitter, Sebastiaan Wolswinkel, zou zijn tegengewerkt bij zijn verkiezing. Wolswinkel zei later een discussie te willen over de koers van de partij: 'Zijn er ook andere dingen waarmee wij ons als partij kunnen bezighouden?'.

Quote

"Het is een particuliere mening als hij afwijkt van het partijbestuur en congresbesluiten."

Partij-oprichter Niko Koffeman

Wolswinkel spreekt daarmee niet namens de partij, vindt Koffeman: "Het is een particuliere mening als hij afwijkt van het partijbestuur en congresbesluiten." Een koerswijziging is volgens Koffeman ook niet nodig. "Mensen die meer tijd willen om meer mensendingetjes te gaan doen, die zeggen eigenlijk: we moeten meer op die andere partijen gaan lijken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Referendum

Koffeman zegt Thieme te gaan missen, maar begrijpt haar besluit ook om de Tweede Kamer te verlaten. "Het zijn tropenjaren geweest. We gingen heel erg tegen de stroom in.'' Esther Ouwehand vervangt Thieme als fractievoorzitter. De nieuwe lijsttrekker zou volgens Koffeman gekozen moeten worden via een referendum onder de leden.

Politiek redacteuren Peter Kee en Joost Bekendam zetten met Marco Hersevoort de kort de geschiedenis van de partij op een rijtje:

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie