Politiek
KRO-NCRV

Ed Nijpels ergert zich aan VVD dat 'GroenLinks en PvdA demoniseert'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Nijpels ergert zich aan VVD dat 'GroenLinks en PvdA demoniseert'

"Ik erger me aan het demoniseren van GroenLinks en Partij van de Arbeid vanuit de VVD de afgelopen maanden." Dat zegt VVD’er Ed Nijpels bij Spraakmakers. "Klimaatplannen gaan er komen, welke regering er ook komt."

"Ik spreek even vermanend mijn eigen partij toe", begint Nijpels zijn pleidooi bij Spraakmakers. "We hebben de realiteit gezien van Rutte II waar met Diederik Samsom samengewerkt werd. De PvdA was toen veel sterker. Ook GroenLinks heeft het kabinet regelmatig gesteund en overeind gehouden." Er is dus geen reden om een van deze partijen nu uit te sluiten, stelt voormalig fractievoorzitter en Kamerlid voor de VVD.

"Je kunt best zeggen dat er verschillen van mening zijn, maar je moet ze niet demoniseren. We moeten uiteindelijk samenwerken. Je hebt ooit zelfs samengewerkt met de PVV in Rutte I - iets waar ik volledig tegen was."

'SP valt ineens mee'

Volgens Nijpels kozen Mark Rutte en de VVD in de verkiezingscampagne voor de strategie om Lilian Marijnissen "lief en aardig te vinden". "De SP viel ineens reuze mee terwijl ieder kind kan zien dat er een wereld van verschil tussen die partijen zit."

"GroenLinks was dan de groene linkse wolk etcetera. Die zouden peperdure klimaat plannen hebben", zegt Nijpels die sinds 2018 voorzitter is van het Klimaatberaad. "Het is onzin om dat GroenLinks te verwijten. Die klimaatplannen gaan er komen, ongeacht het kabinet dat er komt."

Voorop lopen met klimaat

Nijpels vindt dat zijn partij daarin voorop moet lopen. "De VVD zal voorop moeten lopen en gáát voorop lopen. Europa komt namelijk met dwingende eisen."

"Natuurlijk ziet ik het verschil", zegt Nijpels. "Het zijn partijen met andere standpunten, dat is zo helder als het maar zijn kan. Maar uiteindelijk hebben we wel vreemdere combinaties gezien. Probeer het nou op de inhoud eens te worden en sluit elkaar niet uit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie