Buitenland
VPRO

'De wereld wacht niet op onze formatie'

foto: Lex van Lieshout / ANPfoto: Lex van Lieshout / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De wereld wacht niet op onze formatie'

Hoe moeten we verder na corona? Wat doen we met de vastgelopen woningmarkt en het verminderen van de stikstofuitstoot? Allemaal prangende binnenlandse kwesties die nu in de formatie lijken onder te sneeuwen. Want de politiek lijkt vooral met zichzelf en het onderlinge wantrouwen bezig. Als belangrijke binnenlandse onderwerpen al niet aan bod komen, hoe zit het dan met de factor buitenland?

Meteen luisteren: de factor buitenland in de formatie

Europese dimensie

''Tijdens de verkiezingen ging het er al weinig over, maar nu gaat het er nóg minder over'', zegt NRC-journalist Stéphane Alonso in Bureau Buitenland. Dat is zorgelijk, vindt Lector Europese studies Mendeltje van Keulen. ''De onderwerpen die wel aan de orde zijn, zoals arbeidsmarkt, landbouw en het gas in Groningen, zijn allemaal zaken die je niet kunt oplossen zonder het aan Europese tafels te bespreken.'' Informateur Tjeenk Willink schreef het ook in zijn eindverslag over de informatieronde eind april: veel kwesties die spelen hebben een Europese of internationale dimensie. ''Het lijkt wel of we doen alsof die Europese dimensie er niet is, terwijl daar misschien de oplossing van een aantal van onze nationale problemen ligt'', zegt Van Keulen.

Brussel wacht niet

Problemen op de woningmarkt kunnen bijvoorbeeld niet opgelost worden zonder een blik te werpen op Europese regels, vervolgt Van Keulen. Alonso noemt als voorbeeld het coronaherstelfonds, waarvoor landen plannen kunnen indienen om geld uit dit fonds te krijgen. ''Het ijzer wordt nu gesmeed in Brussel, maar er is één land dat als enige niet meedoet en dat zijn wij.'' De regering noemt de formatie als reden voor deze afwachtende houding. Maar, zegt Van Keulen: ''Brussel wacht nu eenmaal niet tot wij klaar zijn formeren.''

Nederland moet niet te lang wachten en duidelijk maken wat het wil, benadrukt Van Keulen. ''Als je steeds maar doet alsof Europese zaken niet aan de orde zijn, dan wordt dat door Nederlanders ook zo begrepen. Dat is op termijn heel schadelijk voor het draagvlak en de legitimiteit van het Europabeleid.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie