Podcast

Zeven podcast-tips over 75 jaar vrijheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeven podcast-tips over 75 jaar vrijheid

Ter gelegenheid van 4 en 5 mei tippen we zeven toepasselijke podcasts van NPO Radio 1 over de Duitse bezetting en 75 jaar vrijheid.

De Jodenverraadster

De Joodse Ans van Dijk en Rosa Roozendaal werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen tot een hels dilemma; andere Joden verraden of zelf gedeporteerd worden. In tijden van oorlog worden slachtoffers soms daders en maken onmenselijke keuzes tussen verraad, vrijheid en relaties.

Daarover gaat het gedramatiseerde verhaal

, geschreven en geregisseerd door theatermaker Helmert Woudenberg. In Kunststof gaf Woudenberg een toelichting op deze productie.
{podcast audio="126618" caption="Trailer" }

De zomer van 1945

Hoe pakte Nederland het leven op na de bevrijding? In het bevrijde Nederland werd gefeest, gegeten en gevreeën. Maar wat aten onze vaders en moeders na de oorlog? Hoe reisden ze? En was het voor iedereen een leuke zomer?

In deze serie portretten van mensen die die zomer nooit meer zullen vergeten. Omdat ze hun geluk niet op konden. Of omdat ze soldaatje speelden met achtergelaten explosieven. Of omdat ze achter prikkeldraad gevangen zaten. Die verhalen worden verteld in de podcast '

'.
{podcast audio="95608" caption="We eten vandaag walvisvlees" }

Verstilde Verhalen

Ons land telt 3900 monumenten die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in ere houden. In '

' komen twaalf van zulke monumenten uit het hele land tot leven. Wat is het verhaal achter de stenen gedenkplaats? Makers zijn Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven voor Omroep Max.
{podcast audio="123900" caption="Trailer Verstilde Verhalen" }

Leven na de oorlog

Kinderen en kleinkinderen van mensen die de oorlog meemaakten vertellen hun verhaal over hoe WOII doorwerkt in de volgende generaties in '

'. Hoe was het om op te groeien in een gezin waarvan de ouders lid waren van de NSB? Welk effect heeft het op een gezin als de vader een getraumatiseerde ex-dwangarbeider is?
{podcast audio="126814" caption="#1 - Kind van een dwangarbeider" }
is een bekende verzetsheldin. Zij zat in de illegale pers, was koerierster, werd in Engeland opgeleid tot geheim agent en kreeg na de oorlog een hoge onderscheiding. Jos was de oudtante van Mijke van Wijk en zij groeide op met verhalen over het oorlogsverleden.

Na de dood van Jos gaat Mijke op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. En dan blijkt dat een aantal verhalen die tante Jos altijd vertelde, net wat anders liggen.

{podcast audio="83823" caption="Trailer" }

Een jongen in de oorlog

De bekende oud-radio- en tv-maker Koos Postema (87) kan als geen ander overbrengen wat een oorlog in het leven van een kind betekent. Veertig jaar geleden schrijf hij zijn ervaringen en herinneringen op in het boek Het bombardement.

Als geboren verteller brengt hij in podcast '

' de verhalen tot leven. Van het bombardement van Rotterdam tot de bevrijding.
{podcast audio="126496" caption="Koos Postema, presentator en verslaggever" }

Muziek tot leven

Verschillende Nederlands componisten musici zijn vervolgd door de Duitse bezetter. Onder hen Leo Smit, Henriette Bosmans, Frieda Belinfante, Mischa Hillesum en Sem Dresden. De podcast '

' brengt een eerbetoon aan zeventien van hen.
{podcast audio="124504" caption="Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog - vanaf 8 januari 2020

{articles "Superhandig: zo werkt een podcast " id="14907" }

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie