Marga Minco wilde haar kinderen niet met de oorlog belasten
- Nieuws
- Marga Minco wilde haar kinderen niet met de oorlog belasten
Marga Minco, dé Nederlandse stem binnen de Europese oorlogsliteratuur, ontsnapte als enige uit haar gezin aan deportatie door de Duitsers. Ze bracht de hele oorlog ondergedoken door en bijna al haar familieleden werden vermoord. Journalist Jessica Voeten, dochter van Marga Minco, vertelt in Wat blijft hoe deze ervaring het leven en werk van haar moeder heeft gevormd, én over de humor en gezelligheid in het gezin.
Radio: Jessica Voeten over Marga Minco, Christel Don over Virginia Giuffre, Marloes Vernooijs over Mies Walbeehm - Wat blijft
Het Bittere Kruid
In de jaren vijftig begon Marga Minco met het opschrijven van gebeurtenissen uit de oorlog vanuit de ik-persoon. Het vormde de basis voor Het Bittere Kruid, haar bekendste boek, dat uitkwam in 1957. "Wat ze wilde was een compleet beeld geven van een ondergang van een gezin", vertelt Jessica Voeten.
De oorlog en het verlies van haar familie is een bepalende gebeurtenis het leven Minco. "Mijn moeder komt uit 1920, dus ze heeft twintig prachtige, leuke, gezellige familiejaren gehad in Breda, waar ze net als mijn vader is geboren. Dan breekt de oorlog uit en verandert alles." Met haar werk wilde Minco haar gezinsleden, die allemaal zijn vermoord, laten doorleven. "En dat kan dus, want als je het leest maak je kennis met dat gezin, met die vader, die moeder, die broer en het zusje."
Eigen gezin
Toen Minco later een eigen gezin kreeg wilde ze haar kinderen niet met de oorlog belasten. Jessica Voeten herinnert zich een gezellige jeugd met veel plezier en vertelt over de rol van humor in het gezin. "Mijn ouders waren ontzettende grappige mensen. Vergis je niet, het waren Bredanaars." Als Jessica als kind tegen haar moeder zei dat ze een nare droom had gehad over enge Duitsers stelde haar moeder haar gerust: "het is niet echt."
Toch is de oorlog altijd aanwezig in het leven van Minco, die een hekel had aan de extra aandacht voor de oorlog op 4 mei. "Ze is 103 geworden, dus heeft 83 jaar met die oorlog geleefd. Voor die hele generatie, en de generatie daarna, is de oorlog altijd gebleven, op welke dag dan ook."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.