appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog Op Morgen
Afbeelding

Verstilde Verhalen

Ons land telt naar schatting 4.000 gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid presenteren NPO Radio 1 en Omroep Max: Verstilde Verhalen achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land. Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven.

Podcast afleveringen

#6 - De executie van de burgemeester van Warmond

woensdag 26 februari 2020, 06:00 uur

In de muur van het oude kerkhof in Warmond is een plaquette aangebracht ter herinnering aan de executie van burgemeester Ketelaar. In de nasleep van Dolle Dinsdag is hij in zijn woonplaats in Zuid-Holland door Duitse soldaten gearresteerd en op 6 september 1944 zonder vorm van proces doodgeschoten.

Onderzoeker André van Noort van het Erfgoed Leiden En Omstreken gaat in deze aflevering samen met Jaap Ketelaar, de zoon van de burgemeester, naar het monument in de oude muur. Ook zoekt hij in het dossier dat een jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog is opgemaakt naar aanwijzingen voor nog onbeantwoorde vragen.

Bijna elke stad heeft wel een ‘verzetsheldenbuurt’. Zo ook Hilversum. In Hilversum Noord worden 25 mannen geëerd met een straatnaam voor hun rol in het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor verzetsheld Kik ten Boom is er in de Ten Boomstraat ook een monument. Bovendien staat zijn naam op een plaquette in het Raadhuis.
Ten Boom was actief in de padvinderij én het landelijk verzet. Bij diezelfde padvinderij was ook juf Ada van Keulen van de Nassauschool en de Calvijnschool in Hilversum actief. Zij werkte óók voor het verzet. Tien jaar geleden overleed ze, zonder haar leerlingen ooit iets te vertellen over haar verzetswerk.
Het team van Verstilde Verhalen gaat op zoek naar wat zij heeft meegemaakt. Wat is haar link met Kik ten Boom, en waarom kreeg Ten Boom een monument, maar juf van Keulen niet?

#4 - Het Raadsel van Twentol in Deventer

woensdag 12 februari 2020, 06:00 uur

Het Twentol-drama in Deventer is tot op de dag van vandaag een groot raadsel. Vijf leden van de verzetsgroep waar Corry Bosch en Joost van Baalen onderdeel van waren zijn geëxecuteerd, een uur voor de bevrijding van Deventer op 10 april 1945. De groep zat in de smeeroliefabriek van Twentol en moesten een brug over de IJssel bewaken zodat de Canadezen de stad konden bevrijden. Een plek die niet logisch was volgens familieleden en historici. Ze werden ontdekt door Duitse soldaten en meegenomen; de vraag is nog altijd of ze zijn verraden. Corry werd samen met haar man Joost en drie andere verzetsvrienden doodgeschoten. Haar naam prijkt bovenaan het monument dat ter nagedachtenis aan deze verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog is neergezet.

#3 - De Zwijgende Held Van Megchelen

woensdag 5 februari 2020, 06:00 uur

In Megchelen in de Achterhoek staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Kamp Rees en de dorpelingen die anderen uit het werkkamp hebben helpen ontsnappen. Toen het de mensen in het dorp in Gelderland duidelijk werd hoe onmenselijk de situatie in het Duitse kamp was, ondernamen zij actie en wisten zij tussen december 1944 en maart 1945 zo'n 1.700 dwangarbeiders te helpen.

Deze aflevering gaat over Jan Venhorst, de eigenaar van de boerderij waar de eerste twee ontsnapte dwangarbeiders aanklopten. Toen hij hoorde in welke barre omstandigheden zij leefden, heeft hij samen met zijn broer een actie op touw gezet om de mensen daar te bevrijden. Venhorst heeft maar zelden over de Tweede Wereldoorlog gesproken. In Verstilde Verhalen schetsen onder andere zijn kinderen een beeld van die zwijgende held.

#2 - De dodenrol die van Jakarta naar Egmond kwam

woensdag 29 januari 2020, 06:00 uur

In Egmond aan Zee staan twee kleine monumenten, waarmee zeevarenden worden herdacht. Het gaat om werknemers van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM) en de Java-China-Japanlijn (JCJL), die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De monumenten komen letterlijk van ver: uit Hong Kong en Indonesië. In deze aflevering van Verstilde Verhalen gaan we op zoek naar de namen die in het monument blijken te zitten, op een dodenrol die zelfs de voorzitter van de Vereniging van oud-KPM-ers nog nooit heeft gezien. Zo komen we bij het verhaal van werktuigbouwkundige Sierevogel, die in 1941 uitvoer op de s.s. Le Maire, maar die nooit op zijn bestemming aankwam.

#1 - De Bewaker Van Het Petgat

woensdag 22 januari 2020, 06:00 uur

In deze aflevering vertelt een oud-kampbewaker over zijn werk in het Petgat, een Joods strafkamp in 1942 in Friesland. Hij wilde geld verdienen in de Tweede Wereldoorlog, en via zijn vader kwam hij aan dit baantje. “Als de Joden probeerden te ontsnappen, moest ik de honden erop af sturen.” Nooit eerder kwam deze bewaker aan het woord. De podcast vertelt ook het verhaal van Sjaak Stibbe, een Joodse man die in het kamp zat en die een heel andere kant van het Petgat belicht. Voor hem, en alle andere 170 Joden, is een monument opgericht in het buitengebied van Blesdijke.

Trailer Verstilde Verhalen

vrijdag 10 januari 2020, 15:59 uur

Vanaf 22 januari verhalen achter 12 oorlogsmonumenten in Verstilde Verhalen. Ondermeer in Blesdijke, Egmond aan Zee en Megchelen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1