Podcast
Ongehoord Nederland

Dennis de Witte: 'Kiesdrempel zou absolute nederlaag zijn van de parlementaire democratie'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Dennis de Witte: 'Kiesdrempel zou absolute nederlaag zijn van de parlementaire democratie'

In de Tweede Kamer zitten maar liefst twintig fracties, kabinetsformaties duren een eeuwigheid en nog nooit is het in Nederland gebeurd dat er ná verkiezingen een regering kwam waarin geen partij zat die daar niet ook al vóór de verkiezingen in zat. Onze parlementaire democratie, kortom, lijkt voor verbetering vatbaar.

In Ongehoord Nieuwscafé gaat het daar vandaag over met Dennis de Witte. Hij studeerde geschiedenis en publiceert over politieke en andere actualiteiten, onder meer op de site van EW, voorheen Elsevier. Bovendien werkte hij als fractiemedewerker van de BoerBurgerBeweging in de Tweede Kamer en heeft hij dus in de keuken van Caroline van der Plas gekeken.

#45 - Dennis de Witte: 'Kiesdrempel zou absolute nederlaag zijn van de parlementaire democratie' - Ongehoord Nieuwscafé

Bestuurlijke vernieuwing

Versnippering van het politieke speelveld en moeizame coalitievorming worden gezien als de grootste drempels voor besluitvorming. Een oplossing die vaak wordt aangedragen is het invoeren van een kiesdrempel.

"Ik denk dat een kiesdrempel een absolute nederlaag is van de democratie omdat we dan toegeven dat ons systeem niet werkt," vertelt De Witte over de kiesdrempel.

De Witte laat zijn gedachte gaan over het vraagstuk hoe je versnippering zou kunnen tegen gaan, maar ziet dat eigenlijk niet als een probleem: "Meer versnippering zorgt voor meer tegenmacht en dan kun je niet al in de coulissen de regeerakkoorden dichttimmeren," stelt hij.

BoerBurgerBeweging

De Witte heeft Caroline van der Plas van dichtbij meegemaakt. "Er zijn steeds meer groepen in de periferie die zich niet begrepen voelen door de macht en daar is BBB een reactie op. Het is geen probleem of een 'one issue', het is een logische reactie op wat er decennia gaande is in dit land", zegt hij over de populariteit van BBB.

Over het risico dat als BBB en JA21 aansluiten zoeken bij VVD dat ze dan door de kartelpartijen worden ingekapseld, zegt De Witte: "Mijn waarschuwing en tip voor JA21 en BBB is dat ze zich niet voor het karretje van de coalitie laten spannen."

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie