Podcast
BNNVARA

Alledaagse vragen – Wanneer verklaar je een land failliet?

foto: Foto: unslpash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse vragen – Wanneer verklaar je een land failliet?

In november gingen er minder bedrijven failliet dan in oktober, meldt de Kamer van Koophandel. Naast bedrijven kunnen ook landen failliet worden verklaard. Maar wanneer verklaar je een land failliet? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#115 - Wanneer verklaar je een land failliet? (S04) - Alledaagse Vragen

Een faillissement bij een land gaat anders dan bij een persoon of bedrijf. Een bedrijf gaat failliet als de eigenaar zijn schulden niet meer kan betalen. De schuldeisers of de eigenaar kunnen dan naar de rechter stappen om een faillissement aan te vragen. De rechter beslist vervolgens of dit bedrijf daadwerkelijk failliet is. Wanneer dit het geval is, wordt er een curator benoemd. Deze persoon handelt het faillissement van het bedrijf verder af. Hij kijkt onder andere wat er met het personeel gebeurt en inventariseert de bezittingen van het bedrijf.

Bij een Besloten Vennootschap, ook wel BV genoemd, gaat alleen het bedrijf failliet. Maar bij een eenmanszaak of Vennootschap onder firma gaat de eigenaar ook persoonlijk failliet, naast het bedrijf. Hierbij raakt deze persoon alles kwijt totdat de schuld is afbetaald.

Faillissement

Naast personen en bedrijven, kunnen ook landen failliet verklaard worden. "Je verklaart een land failliet wanneer een land zijn betalingsplicht bij zijn schuldeisers niet nakomt. Dat verloopt alleen echt anders dan met personen en bedrijven", vertelt econoom Jasper Lukkezen. "Een land stapt niet naar de rechter voor een faillissement. Een land heeft zelf rechtsmacht. Als een rechter een land failliet verklaart, dan is niemand die de spullen van het land komt ophalen. Het failliet verklaren gebeurt door een externe partij. Deze stelt het faillissement vast, maar bindt daar geen directe consequenties aan."

Financiële gezondheid

Verschillende instanties beoordelen hoe financieel gezond een land is. Kredietbeoordelaar Moody’s beoordeelt vandaag hoe Nederland ervoor staat. Hiervoor hebben ze een schaal. AAA is daar de hoogst haalbare score en D de slechtste. "De ratings van de kredietbeoordelaars zijn eigenlijk voor investeerders. Hoe slechter de rating van een land is. Hoe minder happig ze zijn om in een land te investeren", zegt Lukkezen.

Je kan van de D rating afkomen, wanneer er een akkoord is met de schuldeisers. "Meestal bestaat zo’n schuld uit een toezegging dat de schuldeisers een bepaald deel van uit hun originele vordering terugkrijgen of genoegen moeten nemen met minder rente. Daar tekenen ze voor en moeten ze hun verlies nemen. Dat duurt meestal een paar jaar voordat dat uit onderhandeld is."

Toegang tot de financiële markt

"Bij landen die failliet zijn, wordt de schuld niet meer gekocht door financiële partijen. Hiermee verliest een land zijn toegang tot de financiële markt." Wanneer een land de toegang tot de financiële markt verliest, heeft dit behoorlijk heftige gevolgen. Een land kan dan geen geld meer lenen. Daarnaast ontstaat er een enorme inflatie en een bankencrisis. Dit alles heeft enorme economische gevolgen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie