Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Hoe werken de herstelvergoeding voor het slavernijverleden?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Hoe werken de herstelvergoeding voor het slavernijverleden?

2 december is
de internationale dag voor de afschaffing van de slavernij. Over 2 weken, op 19 december, staan er excuses gepland aan onder andere de overzeese gebieden, zoals Suriname. Er staat nog veel ter discussie, zoals de vorm van de herstelvergoedingen. Hoe werken deze herstelvergoedingen voor het slavernijverleden? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#110 - Hoe werken herstelbetalingen na excuses voor het slavernij verleden? (S04) - Alledaagse Vragen

Herstelbetalingen voor het slavernijverleden gaan altijd gepaard met excuses, dit is de procedure. Eerst worden er excuses gemaakt, en daarna kunnen beide partijen praten over herstelbetalingen. “Toch leidt dit vaak niet tot betalingen aan individuën”, zegt Wouter Vergaard, hoogleraar rechtsfilosofie aan de VU, “wat je wel ziet is dat excuses een begin zijn van een proces, waarin ook nagedacht wordt over reparatie en verzoening.”

Het geld van de herstelbetaling wordt besteed aan aan maatschappelijke thema’s. “Bijvoorbeeld het bestrijden van racisme en discriminatie, herdenkingen, musea en soms ook maatregelen in de sociaaleconomische sfeer”, zegt Vergaard.

Besteding herstelvergoeding

Het kabinet heeft aangegeven ze 200 miljoen euro vrij wil maken voor een fonds waarmee ze projecten gaan financieren. Daarnaast maakt de overheid ook 27 miljoen euro vrij voor een museum over de slavernij.

Daarnaast zijn er nog meer ideeën hoe dit geld kan worden besteed. Roy Kaikusi Groenberg is de oprichter van de stichting Eer en Herstel Suriname. Hij zei desgevraagd: “een goed voorbeeld kan zijn om een afspraak te maken tussen Nederland en de nazaten van inheemse en Afrikaanse slachtoffers. Om bijvoorbeeld op kosten van Nederland de komende vijftig jaar hun kinderen te laten studeren aan de Vrije Universiteit. Een andere besteding kan zijn om financiële steun te bieden aan beginnende bedrijven van nazaten.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie