Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Komt het horecapersoneel óóit nog terug?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Komt het horecapersoneel óóit nog terug?

Bijna alle sectoren hebben op dit moment te kampen met personeelstekorten. De horeca is daar geen uitzondering in, maar de bordjes voor de terrassen met ‘personeel gezocht’ maakt het tekort aan personeel wel pijnlijk duidelijk. Daarom vraagt luisteraar Horace Cohen zich af: Waar is het personeel gebleven? En wat gaat de horecabranche hier aan doen om het personeel terug te krijgen? De podcast Alledaagse Vragen zoekt het uit.

#17 - Komt het horecapersoneel óóit nog terug? (S04) - Alledaagse Vragen

Concurrerend aanbod

De horeca heeft het zwaar gehad tijdens de coronacrisis, veel personeel kon door verschillende maatregelen niet aan het werk en is toen elders aan de slag gegaan. Iemand die dat bevestigd is econoom Jos Klerx, hij werkte voorheen zelf in de horeca, maar houdt de de branche nu vanuit zijn functie bij de Rabobank nauwlettend in de gaten: ‘De lonen in de horeca zijn flink gestegen om op te kunnen bieden tegen het concurrerende loonaanbod van andere branches, wat nu inmiddels wel redelijk gelijk is’. Maar als het de lonen niet zijn, waar is het personeel dan wel?

Vak apart

Jos de Winter is eigenaar van twee kroegen in Utrecht. Hij denkt dat het personeel tijdens corona erachter is gekomen dat het beroep een vak is wat bij je moet passen: ‘Horeca kent veel wisselende diensten en je kan niet altijd naar die ene verjaardag’ zegt Jos. De mensen zijn dus liever ergens aan de slag met meer ritme en regelmaat.

Of er nog hoop is in terugkerend personeel, dat is altijd een beetje gissen, maar voor het geval er geen personeel voor je deur staat te springen zijn er wel allerlei nieuwe ideeën om met het personeelstekort tegen te gaan. Klerx: “Uitwisselingen zie je nu ook gebeuren onder seizoenswerkers, personeel dat in de winter naar sportgebieden gaat en in de zomer in Zeeland aan het strand aan de slag gaan”. Een andere oplossing is innovatie; het opnemen van bestellingen via schermen, zoals nu doorgaans bij de fastfoodketens gebeurt, of robots in de bediening.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie