Podcast

Alledaagse Vragen – Wanneer komt Artsen zonder Grenzen in actie?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Wanneer komt Artsen zonder Grenzen in actie?

Voor het eerst in de geschiedenis is hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in actie gekomen in Nederland. De situatie bij Ter Apel is zo schrijnend dat de organisatie zich genoodzaakt zag noodhulp te verlenen. Hoe erg moet het zijn voordat Artsen zonder Grenzen in actie komt? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#43 - Wanneer komt Artsen zonder Grenzen in actie? (S04) - Alledaagse Vragen

Of de organisatie in actie komt hangt van een viertal criteria af. "Het belangrijkste besluit om in actie te komen is de medische noodzaak," vertelt Karel Hendriks, noodhulpcoördinator bij Artsen zonder Grenzen. "We kijken in eerste instantie hoe erg de situatie is waar de mensen zich in bevinden."

Laatste redmiddel

De tweede en derde criteria zijn van meer praktische aard. Zo moet Artsen Zonder Grenzen het gebied kunnen bereiken en hulpgoederen kunnen afleveren. "De vierde factor, en die speelde in Ter Apel heel sterk een rol, doet iemand anders al iets? Zijn wij als laatste redmiddel noodzakelijk in deze situatie? En tot onze eigen schrik bleek dat wij inderdaad in Ter Apel noodzakelijk waren. Afgezien van het Rode Kruis werd er geen andere hulp geboden aan de mensen voor het hek."

Zelf helpen

In de aflevering wordt ook stilgestaan bij wat mensen zelf kunnen doen om vluchtelingen te helpen. Alberta Opoku van het Rode Kruis adviseert mensen om goed na te denken over hoe ze te hulp willen schieten. "Stel dat je met tien slaapzakken aankomt en honderd man hebben het eigenlijk nodig, dan kunnen daardoor juist weer spanningen ontstaan," legt ze uit. Het belangrijkste advies van is om contact met ter plekke hulporganisaties op te nemen. "Die hebben heel goed zicht op de situatie en weten precies waar behoefte aan is. En soms is het ook zo dat je het beste kan helpen door weg te blijven – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie