Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waar zitten de vitamines in het fruit?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waar zitten de vitamines in het fruit?

Het wordt aangeraden door het Voedingscentrum om twee stuks fruit per dag te eten. Wanneer er gevarieerd wordt tussen verschillende fruitsoorten, krijgt het lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen. Onder andere vitamines. Maar waar zitten de vitamines in fruit? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#88 - Waar zitten de meeste vitamines in fruit? (S04) - Alledaagse Vragen

"Vitamines zitten niet alleen onder de schil, zoals soms wordt gezegd," vertelt Suzan Tuinier, voedingsdeskundige bij Nutrimedia."Vitamines en mineralen zitten door de hele vrucht heen. Het belangrijkste is dat je verschillende soorten fruit eet. Op deze manier krijg je alle vitamines binnen."

Vitamines

Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Omdat ons lichaam de meeste vitamines niet kan aanmaken, moeten we deze uit voedsel halen. Met het blote oog zijn deze voedingsstoffen niet te zien. Ze zijn namelijk maximaal tientallen milligrammen groot. Vitamines spelen een belangrijke rol om ons lichaam gezond te houden. Zo houden ze het zenuwstelsel, energiebalans maar ook de spieren en pezen werkende.

Gezonde keuzes

"In fruit zit er vitamine C en B11, wat ook wel foliumzuur genoemd wordt. Ook zit er veel van het mineraal kalium in fruit. Wanneer je de verschillende fruitsoorten van gezond naar ongezond gaat sorteren, komt de appel het slechts uit de test," stelt Tuinier. "In de appel zit namelijk een kleine hoeveelheid vitamine C en kalium. Ze zeggen ook wel dat een appel gezond is om wat er niet in zit. Dit fruitstuk is een goede snack in plaats van een stuk chocolade."

Winnaars

Tuinier benoemt ook een paar fruitsoorten waar een grote hoeveelheid vitamines in zitten: "In de kiwi, sinaasappel en aardbei zit veel vitamine C. Ook bevatten deze vruchten een grote hoeveelheid foliumzuur. Een banaan eten is goed om meer energie te krijgen. Daarom is dit de ideale snack wanneer je gaat sporten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie