Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Krijgt Rutte zijn overuren uitbetaald?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Krijgt Rutte zijn overuren uitbetaald?

Minister-president Mark Rutte is sinds vandaag de langstzittende premier van Nederland. In aflevering #5 van Alledaagse Vragen wordt uitgelegd dat Rutte plusminus 70 uur in de week werkt. Dat zijn flink wat (over)uren, maar krijgt hij die ook uitbetaald? Luisteraar Stefan uit Helmond vraagt het zich af en Alledaagse Vragen zoekt het voor hem uit.

#22 - Krijgt Rutte zijn overuren uitbetaald? (S04) - Alledaagse Vragen

Alle ministers, waaronder de minister-president, verdienen jaarlijks 170.910 euro inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering (2020). Daarnaast heeft de minister-president recht op een vaste onkostenvergoeding en een aantal andere tegemoetkomingen en voorzieningen. De staatssecretarissen verdienen bijna hetzelfde, namelijk 159.541 euro per jaar.

De ministers vallen niet onder een CAO voor ambtenaren, maar hebben eigen regelgeving omtrent hun inkomsten en arbeidsvoorwaarden. Volgens BNNVARA's politiek-verslaggever Anna Pleijsier is er binnen deze regelgeving geen bepaald aantal uur vastgesteld waar een minister of minister-president zich aan moet houden: "Ze hebben een ambt waar ze aan moeten voldoen en daar zit geen wettelijk aantal uur aan vast." Pleijsier neemt minister Hugo de Jonge als voorbeeld: "Toen hij minister van Volksgezondheid werd, wist hij niet dat er een coronacrisis aankwam en dat hij daar zo druk mee zou zijn. Zulk soort dingen zie je niet aankomen, maar horen wel bij je baan."

Best verdienende premier ter wereld

Het jaarsalaris van Mark Rutte is een peulenschil in vergelijking met de minister-president van Singapore, Lee Hsien Loong. Zijn salaris komt neer op zo'n 2,2 miljoen dollar per jaar. Daarnaast vervult premier Lee zijn ambt al voor veertien jaar, dus ook daar kan Rutte een puntje aan zuigen.

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Ster advertentie
Ster advertentie