Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Worden woordpuzzels door computers gemaakt?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Worden woordpuzzels door computers gemaakt?

Ze zijn vaste prik achterin mening krant: de woordpuzzels! Maar hoe worden deze nu in elkaar gezet? Bedenken de makers zelf alle woorden, of gebruiken ze hiervoor een speciaal algoritme? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#50 - Worden woordpuzzels door computers gemaakt? (S04) - Alledaagse Vragen

"Een woordpuzzel wordt met behulp van een computerprogramma gemaakt. Het computerprogramma bevat woorden, omschrijvingen en diagrammen, die allemaal worden ingezet. Dat woordenbestand wordt altijd up to date gehouden. Een programma maakt uiteindelijk de puzzel. Maar de mens voert de informatie in waarmee de computer aan de slag gaat ," vertelt Mark Leenen, puzzelmaker bij Keesing Media Group. Het maken van een woordpuzzel blijkt daarmee een samenspel tussen mens en computer.

De perfecte puzzel maken

Leenen maakt ook elke week met de hand een Cryptogram voor de Volkskrant. Een Cryptogram is een kruiswoordpuzzel, waarbij de woorden op een raadselachtige manier worden omschreven. “Bij een cryptogram begin ik met een paar lange woorden. Die probeer ik altijd wat te linken met het nieuws en ik heb ook altijd een paar woorden liggen. Tijdens het maken van een cryptogram ben ik eigenlijk aan scrabbelen,” zegt Leenen. Er is een spelregel waarmee hij rekening moet houden. Namelijk de hoeveelheid letters in het woord. Dit is belangrijk voor de buitenmaten, de hoogte en de breedte van de Cryptogram. “Verder heb ik vrij spel,” vervolgt Leenen.

Voor de perfecte balans bij een goede puzzel moet zowel de uitdagingsgraad als de moeilijkheidsgraad in evenwicht zijn. Een belangrijk onderdeel hierin is het kruisen van genoeg letters.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie