Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Waarom is het Oktoberfest in september?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waarom is het Oktoberfest in september?

Liters bier, lederhosen, dirndls en duizend mensen bij elkaar, is het recept voor het volksfeest Oktoberfest. Dit jaar begon het feest op de eerste zaterdag na 15 september en eindige het afgelopen zondag. Maar waarom is het Oktoberfest in september? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#70 - Waarom is Oktoberfest in september? (S04) - Alledaagse Vragen

"Dat heeft alles met de geschiedenis te maken. Het Oktoberfest is van oorsprong een feest wat in oktober plaatsvond. In 1828 werd voorgesteld om het in september te organiseren", vertelt Lynn Stroo, historicus en redacteur bij Duitslandweb. "September heeft doorgaans veel mooiere nazomers. Het feest wordt oorspronkelijk in Beieren gevierd. Deze deelstaat ligt in het zuiden van Duitsland en daar is het vaak koud en slecht weer in het najaar. Er zijn zelfs een keer in oktober sneeuwstormen geweest. Daarom besloten ze in 1904 om het definitief naar september te verhuizen."

Oorsprong

"Het Oktoberfeest is voor het eerst gehouden in 1810 en dat was destijds voor de bruiloft van prinses Theresia van Saksen en de kroonprins uit Beieren", zegt Stroo. Om dat huwelijk te vieren vond er een paardenrace plaats. Dit feest duurde 5 dagen en vond op 17 oktober 1810 plaats. Stroo vervolgt: "Echt een Beiers feest. Naar aanleiding van dat feest was er een meerdaags volksfeest georganiseerd en dat werd het Oktoberfest."

Glühwein

Dit jaar in september was het zo slecht weer, dat de organisatie een uniek besluit heeft genomen. "Dit feest draait natuurlijk om bier", legt Stroo uit. "Maar de ijskramen draaiden zo slecht, dat de organisatoren besloten dat deze kramen eenmalig Glühwein mochten verkopen. Wat echt een uitzondering is. Normaal gesproken hoort dit alleen bij de kersttijd en mag dit absoluut niet op het Oktoberfest. Maar dit keer moesten de mensen wel een beetje opwarmen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie