Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waarom moet de economie altijd groeien?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom moet de economie altijd groeien?

Het Centraal Bureau voor Statistiek publiceerde kortgeleden dat de economie in het tweede kwartaal van 2022 met 2,6 procent is gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat klinkt als positief nieuws. Maar waarom moet de economie altijd groeien? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#72 - Waarom moet de economie altijd groeien? (S04) - Alledaagse Vragen

"De economische groei is eigenlijk een maatstaf om productie te meten. We meten met de economische groei hoeveel producten we maken en welke economische diensten we leveren. Als de wereldbevolking toeneemt dan helpt het als de economie groeit", vertelt Sander Heijne. Als historicus en onderzoeksjournalist verdiepte hij zich jarenlang in het onderwerp economie. "De economie moet meegroeien met de wereldbevolking als je wilt dat iedereen meer welvaart krijgt of hetzelfde niveau op peil houdt."

Geschiedenis

"De economische groei heeft ons veel gebracht. Na de Tweede Wereldoorlog lag Nederland in puin, mensen hadden honger en er was een enorme werkloosheid. De Nederlandse bevolking ging steden opbouwen, voedsel verbouwen en banen creëren", meldt Heijne. "We werden niet alleen rijker maar ook ons welzijn is enorm verbeterd. De gedachten dat we allemaal beter worden als de economie groeit, stamt uit die periode."

Vervuiling van de aarde

Tegenwoordig staat deze gedachte meer en meer onder druk. "Om producten en diensten te maken gebruiken we een enorme hoeveelheid fossiele brandstoffen. We weten dat het gebruik van fossiele brandstoffen leidt tot ongelofelijk veel schade aan ons klimaat. "De manier waarop onze economie groeit, is niet houdbaar. Dit kan de aarde op de lange termijn niet aan", zeggen klimaatwetenschappers. Als we vasthouden aan het groeimodel zoals we nu doen, dan vernielen we onze planeet."

Is de economische groei nog van deze tijd?

“Elke dag moeten we meer spullen produceren dan de dag ervoor, om de economie te laten groeien. Op dit moment produceren we ontzettend veel spullen. Je kan je afvragen lossen we het grote probleem van deze tijd op door nog meer rijkdom en economische groei te creëren?” vraagt Heijne zich af.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie