Podcast
VPRO

Rusland doet er in Afrika alles aan om 'salonfähig' te worden

foto: Vprofoto: vpro
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland doet er in Afrika alles aan om 'salonfähig' te worden

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortwoedt, werpen de Russen ondertussen hun blik ook heel erg ergens anders op: Afrika. In verschillende Afrikaanse landen proberen de Russen namelijk steeds meer invloed te verkrijgen. Nergens wordt dat duidelijker dan in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), waar schimmige huurlingen van de ‘Wagner Groep’ de President van dat land beschermen. Wat doen de Russen daar precies, en wat hopen ze te bereiken? “Het is voor de Russen een soort proeftuin” vertelt Bram Vermeulen in de Europa Draait Door.

#20 - Mysterieuze Russische huurlingen verkrijgen steeds meer invloed in Afrika - Europa draait door

Met gevaar voor eigen leven reisde Bram Vermeulen af naar de CAR, om onderzoek te doen naar de Russische invloed daar. Journalisten die Vermeulen voor gingen zijn de afgelopen jaren vermoord, of vermoedelijk vergiftigd. Vaak leken de huurlingen van de ‘Wagner Groep’ daarbij betrokken. De groep is vooral bekend van de oorlogen in Syrië en Oekraïne, maar duiken nu ook overal op in Afrika.

“Het zijn gemaskerde mannen, die nogal een reputatie hebben opgebouwd daar, en gewoon alles doen wat god verboden heeft, maar wel de regering in het zadel houden met de meest brute manier die je je maar kan voorstellen” vertelt Vermeulen.

Volgens Arend Jan Boekestijn wil Rusland onder andere vanwege de aanwezigheid van grondstoffen als uranium zijn invloed vergroten in Afrika. “Het gaat ook om iets groters,” stelt Vermeulen. “Het gaat ook over het ‘groot’ maken van Rusland in de wereld." Volgens hem laat de oorlog in Oekraïne nu juist zien dat Rusland militair gezien minder sterk is dan gedacht werd. Daarom is er Rusland veel aangelegen om te laten zien dat Rusland ‘terug’ is in Afrika. “Het is wat je als politicoloog ‘soft power’ zou noemen.”

Zo doen de Russen in de CAR nog veel meer dan slechts militaire bescherming bieden, laat Vermeulen zien. Zo wordt er bijvoorbeeld geopolitieke les gegeven vanuit Russisch perspectief. “Er is inmiddels zelfs een Rusland-huis, met een hele leuke draaimolen voor,” zo vertelt Vermeulen. Op alle terreinen zie je gewoon dat die Russen bezig zijn om een beetje salonfähig te worden.”

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Ster advertentie
Ster advertentie