Podcast
VPRO

Italiaanse premier Draghi stuurt aan op grote hervorming van Europese Unie

foto: Vprofoto: Vpro
  1. Nieuwschevron right
  2. Italiaanse premier Draghi stuurt aan op grote hervorming van Europese Unie

In Europa geldt over het algemeen het adagium 'never waste a good crisis'. Normaliter wordt de EU gezien als logge olietanker waar grote veranderingen maar moeilijk tot stand komen, maar juist tijdens grote crises wordt de Europese Unie het meest hervormd. Catherine de Vries, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Bocconi Universiteit in Milaan, is te gast bij de VPRO-Podcast Europa Draait Door met Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit.

#19 - Neemt Draghi de macht over in Europa? (S04) - Europa draait door

Nu de oorlog in Oekraïne Europa op zijn grondvesten doet schudden, wordt de roep daarom steeds groter om grote veranderingen in de EU door te voeren, die ertoe moeten leiden dat de EU zijn mannetje kan staan op het wereldtoneel. Vooral de Italiaanse premier Draghi pleit regelmatig voor grootschalige hervormingen, zoals het afschaffen van het vetorecht voor lidstaten.

Zelfs een eventuele verdragswijziging in de EU is voor Draghi niet van tafel. In een toespraak in het Europees Parlement stelde hij dat als een verdragswijziging noodzakelijk is om Europa vooruit te halen, we dat met “moed en vertrouwen” zouden moeten omarmen. Volgens Catherine de Vries staat Draghi hiermee een soort ‘pragmatisch federalisme’ voor.

"Het gaat er bij hem heel erg over dat de EU niet snel genoeg kan bewegen. Dat zag je bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie." De Vries merkt bovendien op dat ook de oorlog in Oekraïne laat zien dat de VS en het Verenigd Koninkrijk veel meer een leidende rol op zich nemen. "Terwijl het in de Europese Unie nog steeds heel veel schipperen is tussen de 27 lidstaten. Er zou een waardige reactie moeten komen van de 27 lidstaten. Ze moeten zich voorbereiden op die toekomstige crises, en ook Europa in staat moeten stellen om die het hoofd te bieden. Dat is eigenlijk de kern van de boodschap van Draghi."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie