Buitenland
VPRO

Russen in Afrika: 'Wagner is als de Duitse Gestapo'

foto: Sven Torfinnfoto: Sven Torfinn
  1. Nieuwschevron right
  2. Russen in Afrika: 'Wagner is als de Duitse Gestapo'

Voor Frontlinie reist Bram Vermeulen af naar één van de armste en gewelddadigste landen ter wereld. De Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is de draaischijf geworden van een groot geopolitiek spel tussen Rusland en het Westen.

VPRO BB Frontlinie

Er is geen land in Afrika waar de groeiende Russische invloed op het continent zo goed voelbaar is als hier. Rusland levert onderwijs, desinformatie met Russisch perspectief en huurlingen om (met grof geweld) de regering in het zadel te houden. In ruil voor grondstoffen en steun in de VN-veiligheidsraad.

'Niemand beschermt ons'

Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 waren er in CAR vijf staatsgrepen en talloze rebellengroepen die de macht grepen. Moskou schoot te hulp en stuurde de afgelopen jaren ‘militaire trainers’ om het leger bij te staan. In werkelijkheid zijn dit huurlingen van de Wagner Group, opgericht door een bewonderaar van het Derde Rijk en de Duitse componist.

Zonder Rusland had deze regering niet meer bestaan, vertelt één van de belangrijkste adviseur van de president van CAR. Hij is niet te spreken over oud-kolonisator Frankrijk. ‘'Niemand beschermt ons. De Verenigde Naties hebben niks gedaan. Het enige wat de Europese Unie en de Fransen doen is aaien. Praten over mensenrechten. Je moet je vijand respecteren. Maar wij voeren een oorlog tegen gewapende groepen die kinderen vermoorden, vrouwen verkrachten en huizen platbranden. Wat wij nodig hebben is de complete vernietiging van de vijand’'.

foto: vpro

Een lange lijst executies en ontvoeringen

Bram ontmoet de Russische huurlingen net buiten de hoofdstad Bangui. Er wordt een triatlon gehouden en president Touadéra is er bij om de atleten aan te moedigen. De Russische lijfwachten van Wagner wijken geen moment van zijn zijde, hun gedichten bedekt met mondmaskers, tot vlak onder hun ogen.

Wanneer Bram de president vraagt naar zijn Russische lijfwachten, reageert hij geïrriteerd. ‘Als uw huis in brand staat, gaat u toch ook niet vragen naar de kleur van het bluswater?’

Maar de Islamitische minderheid in het land kent de prijs van de Russische bemoeienis maar al te goed. Ali Osman laat het schriftje zien waarin hij een lange lijst executies en ontvoeringen heeft genoteerd. Allemaal uitgevoerd door de Russische troepen. ''Wagner is als de Duitse Gestapo''.

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe Frontlinies?

Abonneer je dan nu op de persoonlijke nieuwsbrief van Bram Vermeulen en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees- kijk- en luistertips in je inbox.

Frontlinie: Russen in Afrika, wordt uitgezonden op donderdag 19 mei om 20.25 uur op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie