Podcast

Podcast De Dag: waar de wapens zich opstapelen

foto: ministerie van defensiefoto: ministerie van defensie
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: waar de wapens zich opstapelen

Er worden ongekende hoeveelheden wapens geleverd aan Oekraïne. De NAVO vergroot de militaire aanwezigheid aan de grenzen met Rusland. "De risico's zijn groot."

#1061 - Waar de wapens zich opstapelen

De militaire steun van westerse landen voor Oekraïne is ongekend. Alleen al de VS heeft sinds eind vorig jaar omgerekend 1,8 miljard euro vrijgemaakt en de EU zit nu op een fonds van 1 miljard euro.

Het leidt tot een opeenstapeling van wapens in Oekraïne. En dat is precies het omgekeerde van wat de Russische president Poetin voor ogen had, hij wil het land juist demilitariseren. Daarnaast zie je ook een grote militaire opbouw aan de NAVO-grenzen met Rusland.

Defensieonderzoeker Adája Stoetman van Clingendael vertelt in podcast De Dag welke risico's er volgens haar kleven aan deze wapenopbouw en het herschikken van de defensiestructuren. Want waar is het Westen nou eigenlijk mee bezig: verdedigen, afschrikken, provoceren of zijn dit voorbereidingen voor een veel grotere oorlog?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie