Podcast

Podcast De Dag: hoe krijg je Poetin voor het Strafhof?

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: hoe krijg je Poetin voor het Strafhof?

Vrijwel niemand twijfelt eraan dat Rusland zich in Oekraïne schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. Bewijzen worden al op grote schaal verzameld. Maar is de Russische president persoonlijk ook juridisch verantwoordelijk?

#1060 - Hoe krijg je Poetin voor het Strafhof?

De Amerikaanse president Biden en zijn minister van buitenlandse zaken Blinken noemen de Russische president Poetin een oorlogsmisdadiger. EU-buitenlandchef Borell voegde daar vanochtend aan toe dat Rusland zich volgens hem in Oekraïne schuldig maakt aan 'enorme oorlogsmisdaden'.

Vrijwel niemand twijfelt eraan dat Rusland zich in Oekraïne schuldig maakt aan oorlogsmisdaden. En als politiek leider kan de Russische president Poetin ook berecht worden voor het internationaal Strafhof in Den Haag.

In Oekraïne worden de bewijzen al op grote schaal verzameld, vertelt Universitair docent internationaal strafrecht Marieke de Hoon in podcast De Dag. Nooit eerder is volgens haar zo flagrant duidelijk geweest dat er op het slagveld sprake was van oorlogsmisdaden. Maar hoe bouw je een zaak tegen Poetin op en hoe krijg je hem vervolgens in Den Haag?

​​​​​​​Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie