Podcast
KRO-NCRV

In een zwaarbeveiligde tbs-kliniek kan de sfeer ieder moment omslaan

foto: Quynh do Lwrml
  1. Nieuwschevron right
  2. In een zwaarbeveiligde tbs-kliniek kan de sfeer ieder moment omslaan

Onder de rook van Rotterdam zitten op een speciale afdeling de gevaarlijkste tbs’ers van ons land. Patiënten die agressief-impulsief zijn én vluchtgevaarlijk. Wie zijn deze mensen, en hoe is het om dag in dag uit met hen te werken? Journalist Tom Veldhuijzen mocht voor zijn nieuwste podcastserie TBS: 'Extreem vlucht- en beheersgevaarlijk een tijdje meelopen. Mét alarmknop en onder begeleiding.

Luister naar de eerste aflevering van de serie TBS: 'Extreem vlucht- en beheersgevaarlijk' - TBS

Extreem vlucht- en beheersgevaarlijk

"Je komt hier niet terecht als je op een andere afdeling een keer tegen een deur hebt aangetrapt’, zegt medewerker Sandra. De patiënten, veelal veroordeeld voor een ernstig delict, zijn op andere tbs-afdelingen niet te handhaven en agressief. Daarbij ze zijn vluchtgevaarlijk. "Ze zijn ofwel ontsnapt of hebben een poging gedaan om te ontsnappen."

Op de afdeling Olivijn van Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) de Kijvelanden zitten zeven patiënten. "Je kunt beter niet zelf op hen aflopen. Je moet niets forceren", zegt medewerker Boudewijn. "Als ze je vragen naar hun kamer te komen, is dat prima, maar dan gaan we met je mee."

Het duurt niet lang of één van de patiënten wil zelf met Veldhuijzen praten. Hij heeft tbs voor poging tot doodslag en denkt zelf nog 22 jaar 'in het systeem' te zullen zitten.

'Ik ga jullie doodsteken'

De patiënt kan goed uitleggen waarom hij op de zwaarbeveiligde afdeling terecht is gekomen. "Ik ben klein, maar ik kan gevaarlijk zijn. Op de vorige afdeling kreeg ik een discussie over het eten. Toen had ik een mes in mijn handen en ging ik op tafel staan. Ik riep: ik ga jullie doodsteken." Op die tbs-afdeling schrokken ze ervan en werden ze bang, zegt de patiënt. "Hier op de EVGB zijn ze dat wel gewend."

Boudewijn vertelt hoe de sfeer snel kan omslaan. In een gesprek houdt hij constant zijn handen bij zijn gezicht, omdat de patient bekend staat dat hij ineens kan gaan slaan.

Boeibeleid

Eén patiënt komt nooit buiten zijn kamer zonder begeleiding. Hij kan niet gemengd worden met de anderen. Als hij toch naar buiten mag, doen ze dat met vier medewerkers en een streng ‘boeibeleid’. Hij krijgt altijd eerst handboeien om voordat hij naar buiten mag", vertelt Sandra.

Werken op de afdeling trekt een zware wissel op het personeel, vertelt directeur patiëntenzorg Jasper. Ondanks dat er veel veiligheidsmaatregelen zijn, is het zwaar omdat je elk moment met agressie te maken kunt krijgen.

Het is volgens hem ook zwaar omdat je sommige patienten niet zo kunt helpen als je wil. "Dan zit een patiënt langdurig op zijn kamer en je doet je er alles aan om dat beter te maken, maar ze vervallen direct in oud gedrag."

De volledige namen van de medewerkers uit de podcast, zijn bij de redactie bekend.

Luister naar aflevering twee van de serie TBS: 'Extreem vlucht- en beheersgevaarlijk' - TBS

Ster advertentie
Ster advertentie