Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Verdient een artiest aan zijn muziek op sociale media?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Verdient een artiest aan zijn muziek op sociale media?

Wanneer er een Instagram Reel of TikTok wordt gemaakt, wordt daar vaak muziek onder gezet. In de bibliotheek van deze apps is de keuze net zo groot als bij verschillende streamingsdiensten. Toch is deze muziek gratis te gebruiken, zelfs wanneer de video viraal gaat. Maar wat verdient een artiest aan zijn muziek op sociale media? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#86 - Verdient een artiest aan zijn muziek op social media? (S04) - Alledaagse Vragen

"Wanneer je bijvoorbeeld een story post met muziek, kan je gebruik maken van Instagram Music. Je kunt dan nummers op Instagram zoeken in een database. Je ziet net als bij Spotify een breed scala aan muziek," zegt Diederik van Zessen, Talent & Music manager bij MTV. "Wanneer er geld wordt verdiend aan een video, bijvoorbeeld omdat deze viral gaat, dan houdt de artiest daar ook wat aan over. Het nummer van de artiest moet dan wel in de database voorkomen."

Streamen

Volgens Van Zessen betekent een viral video niet meteen een vetpot voor artiesten: "De meeste inkomsten komen niet door de video zelf. Door het viraal gaan van de video, gaat de muziek in het hoofd van de luisteraars zitten. Hierdoor zullen mensen het liedje gaan opzoeken en luisteren bij streamingsdiensten, zoals Spotify of Apple Music. Daar zit het uiteindelijke succes. Een viral video kan het ideale begin zijn van een hit."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Ster advertentie
Ster advertentie