Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Wanneer kunnen we de 18 miljoenste Nederlander verwachten?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Wanneer kunnen we de 18 miljoenste Nederlander verwachten?

In de eerste helft van 2026 zal Nederland de 18 miljoenste inwoner bereiken. Echter verwachtte het CBS dat de 18 miljoenste Nederlander pas later zou komen, namelijk in 2030. Door deze rekenfout zitten we nu deels in de huidige wooncrisis, zegt voormalig CBS-hoofddemograaf Jan Latten. Ook waarschuwt Latten voor sociale spanningen binnen onze maatschappij: "Hoe dichter je op elkaar zit, hoe meer spanningen er ontstaan."

#6 - Wanneer kunnen we de 18 miljoenste Nederlander verwachten? (S04) - Alledaagse Vragen

Toenemende immigratie

Op maandag 11 juli is het 'wereldbevolkingsdag'. Deze dag is in het leven geroepen door de UNFPA, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties. Het fonds vraagt om meer aandacht te vestigen op de overbevolking van mensen op aarde.

Ook in Nederland neemt de populatie jaarlijks toe. In 1900 telde Nederland 5,1 miljoen inwoners, dit is gestegen naar 17,7 miljoen inwoners. Op de website van het CBS kun je live volgen hoeveel inwoners Nederland heeft.

Al zeven jaar lang wordt de grootste groei veroorzaakt door immigranten. Er bestaat daarom ook een grotere kans dat de 18 miljoenste inwoner van Nederland geen pasgeboren baby is van een nieuw gezin, maar iemand die geëmigreerd is naar Nederland. Er zijn meer mensen die naar Nederland verhuizen dan mensen die uit Nederland vertrekken. Wat resulteert in een positief migratiesaldo.

De woningcrisis en groeiende verdeeldheid

In 2017 deed het CBS onderzoek naar de groei van de bevolking. Bij dit onderzoek is een berekeningsfout gemaakt. Het CBS berekende dat er pas na 2030 meer dan 18 miljoen mensen in Nederland zouden wonen. Een verschil van vier jaar dat grote consequenties heeft op de woningmarkt.

Jan Latten, socioloog en voormalig hoofddemograaf van het CBS, zegt: “De bevolking groeit veel sneller en daarom krijg je ook sneller een tekort aan woningen.” Elke dag lijkt het voor starters moeilijker om een huis te kunnen kopen door de grote vraag naar woonruimte en het beperkte aanbod hiervan. Door de fout zijn er te weinig nieuwe nieuwbouwwoning gebouwd, wat deels de oorzaak is van de huidige woningcrisis.

Maar de woningnood blijkt niet het grootste probleem. Latten benoemt ook dat de stijging van het aantal inwoners zorgt voor een groeiende verdeeldheid onder de bevolking: "De uitdaging voor de toekomst is om de sociale samenhang in stand te houden."

Trots op 18 miljoen Nederlanders

Johan Vlemmix, lijsttrekker van De FeestPartij, ziet minder zorgen over het het bereiken van 18 miljoen inwoners: “Ik denk dat het wel heel mooi zou zijn als we een mega feest geven, maar ook om dan alle Nederlanders €500 netto te geven.” Vlemmix ziet het als een prestatie en volgens hem hoort hierbij een beloning.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie