Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Moet je rijden in een automerk waarvoor je werkt?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Moet je rijden in een automerk waarvoor je werkt?

Online promoten influencers producten om jou te overtuigen een product te kopen. Maar ook offline word je als consument non-stop blootgesteld aan promotie. Zo is elk automerk dat jij voorbij ziet rijden een manier om het merk zichtbaar te maken aan de consument. Wanneer je werkt voor een automerk wil je dat er zoveel mogelijk auto worden verkocht, maar moet je in je vrijetijd ook het merk promoten? Ofwel, moet je rijden in een automerk waarvoor je werkt? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#48 - Moet je rijden in het automerk waarvoor je werkt? (S04) - Alledaagse Vragen

"Het zal ongetwijfeld verwacht worden door de werkgever, dat je in het merk rijdt wat verkocht wordt. Alleen die werkgever kan jou daartoe nooit verplichten," vertelt Tom Huyskens, jarenlang woordvoerder bij de Bovag en expert in alles wat op wielen beweegt. "Je hebt een vrije keuze om in de auto te rijden die jij wilt, jij moet de auto immers betalen. Het kan wel zo zijn dat de werkgever jou met bepaalde regelingen gaat stimuleren om wel in het automerk te gaan rijden dat je verkoopt."

Auto van de zaak

"Bij commerciële functies van autodealerbedrijven hoort een auto van de zaak vaak bij de arbeidsovereenkomst. Bij een autoverkoper komt het met regelmaat voor dat de verkoper moet kiezen uit de beschikbare voorraad. Het kan best zijn dat hij elke maand een andere auto rijdt," legt Huyskens uit. Als je een auto van de zaak rijdt, wordt er aan de belastingdienst een bijtelling betaald over de waarde van de auto. Bij het rijden van auto’s met verschillende waardes, moet dit goed worden bijgehouden door de administratie: "De fiscus kijkt met de bijtelling mee over de schouder. Je zult dus de bijtelling moeten betalen en dit nauwkeurig moeten bijhouden, anders kun je een flinke naheffing gaan krijgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie