Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Hoeveel snoep wordt er bij de Jamin gestolen?

foto: Foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Hoeveel snoep wordt er bij de Jamin gestolen?

Met zijn grote, open bakken met snoep is het een paradijs voor zoetekauwen: de Jamin. En al die zoetigheid ziet er zo verleidelijk uit dat velen van ons als kind stiekem een snoepje heeft gepakt. Maar hoeveel snoep wordt er nu daadwerkelijk bij de Jamin gestolen? de redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#38 - Hoeveel snoep wordt er bij de Jamin gestolen? (S04) - Alledaagse Vragen

"Wat het antwoord is, weten we niet precies," vertelt Jamin-directeur Maarten Steinkamp. "Je kunt het niet meten, want een winkeleigenaar gaat natuurlijk niet elke dag alle snoepjes natellen. Wel kun je kijken naar wat je inkoopt en wat je verkoopt, en dan lijkt het toch heel beperkt wat door mensen wordt meegenomen. Er gaan meer snoepjes verloren door verkeerd scheppen dan dat ze worden meegenomen."

Het tussendoor proeven van de snoepjes hoort volgens Steinkamp ook een beetje bij de Jamin-beleving: "Het mag formeel natuurlijk niet, want je moet het kopen, maar het hoort wel een beetje bij het concept van Jamin. We weten dat het af en toe gebeurt, maar als je echt voorverpakte dingen meeneemt dan is het winkeldiefstal en dat melden we altijd."

'Riskant snoepje'

In de aflevering wordt ook stilgestaan bij de hygiëne van de beruchte schepbakken. Smaakpolitie-presentator Rob Geus ziet dat er met huidige schepsysteem de nodige dingen mis zijn: "Het probleem is dat de kleppen te groot zijn waardoor die het niet helemaal begrijpen er met hun handen in terecht komen. Op dat moment krijg je een grote kruisbesmetting en dat wil je niet weten. Ook weet niet hoe lang het snoep erin ligt en wanneer die bakken voor het laatst zijn schoongemaakt. Eigenlijk is het best wel een riskant snoepje."

Benieuwd naar het hele verhaal? Check de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie