Podcast
AVROTROS

De Kopgroep Vuelta-voorbeschouwing: daar gaat je Strava-kommetje!

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep Vuelta-voorbeschouwing: daar gaat je Strava-kommetje!

Daags voor de start in Utrecht leeft de Vuelta nog niet echt in Nederland. Het doet ook raar aan die profs die op de Utrechtse heuvelrug trainen.

#1 - Vuelta voorbeschouwing: daar gaat je Strava kommetje! (S12) - De Kopgroep wielerpodcast

"Ik moet dan een beetje denken aan die Belugadolfijn die vorige week verdwaald was in de Seine", zegt Maxim Horssels van Wielerflits. "Als je Pozzovivo een ploegentijdrit ziet oefenen op het traject in Sloten of Pinot die in de regen fietst en dan op Instagram post: Zeist. Dat is niet hun natuurlijke habitat."

Joost heeft medelijden met de goede amateurs die hun Strava-records kwijtraken door de profs die nu even een trainingsrondje maken. En Maxim is het met hem eens: "Heb je jarenlang getraind om dat segmentje bij jou om de hoek te pakken, word je uit de boeken gereden door trainende profs. Er zullen een hopen tranen vloeien van mensen die op Strava kijken."

Een Tramadolletje en een Breezer ananas of Quintana en de finalekoker

In aanloop naar de Vueltastart werd bekend dat de Colombiaan Nairo Quintana uit de uitslag van de Tour de France wordt geschrapt omdat hij betrapt is op het gebruik van de verboden pijnstiller Tramadol. Omdat het middel niet op de dopinglijst staat, mag de Colombiaan toch van start gaan in Utrecht. De leden van De Kopgroep vragen zich af hoe het kan dat een toprenner toch zo’n verboden middel pakt. Michael Boogerd denkt dat hij mogelijk een oude 'finalekoker' heeft gepakt. Omdat niet alle leden van De Kopgroep bekend zijn met deze term legt Michael uit. "Vroeger gebruikten ze van die kokers van fotorolletjes. Daarin deden ze dan dingen als een cafeïnepil een pijnstiller, een magnesiumpil. Die waren bedoeld voor tijdens de finale. Als de renners op de fiets gingen staan, dan hoorde je de pilletjes tikken. Daarom deden ze er vaak een watje bij in."

foto: ANP Foto

Daan de Groot in 1955

Señor 69 Lawson Craddock

Vandaag lichten we het doopceel van de Texaan Lawson Craddock, die vorig jaar 69e was in de eindrangschikking van de Vuelta. Een man die geen grote uitslagen heeft gereden. Zijn opmerkelijkste daad was dat hij in 2018 in de eerste etappe van de Tour zijn schouder brak en toch Parijs wist te halen. Hij zamelde op deze manier 170 duizend euro in om een door een orkaan vernietigde wielerbaan in Austin Texas te herbouwen. Verder is Craddock geen onverdienstelijk tijdrijder, maar de kopman die ploegleider Jonathan Vaughters in hem zag, is hij niet geworden. Het heeft er zelf toe geleid dat hij overtraind raakte.

Roglič omgeven door vraagtekens

Vier weken na zijn val in de Tour verschijnt de winnaar van de vorige drie Vuelta’s weer aan de start. Primoz Roglič zou bij zijn val in de Tour twee gebroken ruggenwervels hebben opgelopen, maar alleen het feit dat hij van start gaat, zegt Michael dat hij in vorm moet zijn. Wel is de vraag of hij goed genoeg kan zijn om voor de vierde keer op rij de ronde te winnen: Roglič is niet op hoogtestage geweest. Toch kiest Joost hem als winnaar van de ronde.

Gerelateerde podcast

De Kopgroep wielerpodcast

De Kopgroep wielerpodcast

Slotakte voor twee grote tenoren

Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali nemen afscheid. Joost ziet beide rijpe renners nog goede klassementen rijden, maar Maxim hoopt dat deze voormalige grote-ronde-winnaars voor etappewinst gaan rijden. "Dat is beter dan aanklampen, gelost worden en dan zesde, zevende of achtste worden." Mogelijk rijdt Robert Gesink ook zijn laatste grote ronde. Hij gaat nog een seizoen door, maar de concurrentie bij Jumbo-Visma is moordend en wordt alleen maar heviger. "Dat Gesink volgend jaar op zijn 37e nog een grote ronde rijdt, is allerminst zeker", zegt Maxim.

Terug in de tijd: Daan de Groot

In de rubriek Mart Demarreert Terug in de Tijd haalt Mart Daan de Groot uit de vergetelheid. De Amsterdammer was in 1958 de eerste Nederlander die de leiderstrui in de Ronde van Spanje droeg. Drie dagen lang hield hij de trui in zijn bezit tot hij in het hooggebergte moest capituleren. Ook won hij in de Tour van 1955 ooit een etappe met aankomst in Albi met een voorsprong van ruim 20 minuten. Na zijn wielercarrière werd hij taxichauffeur. Een happy end kreeg zijn verhaal niet; hij pleegde op 49 jarige leeftijd zelfmoord.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie