Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mart Smeets in NTR-documentaire 'ontluisterend en intimiderend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets in NTR-documentaire 'ontluisterend en intimiderend'

"Ontluisterend en bijna intimiderend", noemt tv-producent Paul Römer het optreden van Mart Smeets in de documentaire Buiten Beeld (NTR) over grensoverschrijdend gedrag in de tv-wereld. "Dit is precies het gedrag waar we het over hebben", zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de documentaire Buiten Beeld praat presentator Coen Verbraak over het televisievak en grensoverschrijdend gedrag. Een documentaire met bekende gezichten, maar ook een aantal voor het grote publiek onbekende redacteuren en producers die achter de schermen werken.

NOS Sport

Hoewel Römer de documentaire soms wat aan de oppervlakte vond blijven ("Verbraak had nog wat meer mogen doorvragen"), werd hij verrast door het optreden van voormalig NOS Sport-presentator Mart Smeets. Hem werd gevraagd naar een incident met een vrouwelijke oud-collega, die in een Volkskrant-artikel vertelde hoe Smeets haar 'voor schut' zette ten overstaande van de hele redactie tijdens een kennismaking.

Smeets zegt zich niets te kunnen herinneren van dit voorval en noemt het een non-onderwerp. Smeets: "Ik kan het met níet herinneren. Ik kan me ook niet indenken dat ik dit A: tegen een levend mens zou zeggen en B: tegen een vrouw. Ik ben altijd vrij hoffelijk tegen vrouwen." Vervolgens dreigt hij presentator Coen Verbraak met een "rode kaart" als hij er nog eens naar vraagt.

Römer vindt deze reactie van Smeets hautain en ongelofelijk en de manier van praten tegen Verbraak "bijna intimiderend". "Dit was het standaard voorbeeld van het gedrag waar we het over hebben met z'n allen."

'Smeets verpersonificatie van waar het misgaat'

Het viel hoogleraar Marjan Olfers op dat Smeets zich niet aangesproken voelt. "Iemand zegt heel verdrietig te worden van je gedrag en hij heeft haar nog nooit gezien." Het voorval komt van Aïcha Marghadi, die zelfs ook heeft gepresenteerd bij NOS Sport. "Dus het is heel gek dat hij haar niet had gezien."

Met zijn reactie in Buiten Beeld is Smeets volgens Olfers de verpersonificatie van waar het allemaal misgaat.

Buiten Beeld is op maandag 5 februari 23.10 uur te zien bij de NTR op NPO 2 en vanaf nu al te bekijken op NPO Start.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie