Podcast

Podcast De Dag: hoe het mis ging bij de nationale politie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: hoe het mis ging bij de nationale politie

De vorming van één nationale politie, met een 'efficiënte en slagvaardige' Landelijke Eenheid, was de trots van toenmalig justitieminister Ivo Opstelten. Tien jaar later zijn er vooral problemen en moet er opnieuw worden gereorganiseerd.

#1133 - Hoe het mis ging bij de nationale politie - De Dag

De vorming van één nationale politie was in 2013 het paradepaardje van toenmalig justitieminister Ivo Opstelten. De verwachtingen waren hoog gespannen en het moest en zou een succes worden, zegt Michel Öz in podcast De Dag. Maar hij zag als afdelingshoofd bij de Landelijke Eenheid voor zijn ogen gebeuren hoe de gigantische reorganisatie van de politie helemaal fout liep. Er ontstond een onprofessionele, onveilige cultuur waarbij slecht leiderschap, machtsmisbruik, pestgedrag, discriminatie en vriendjespolitiek de boventoon voeren. Tot op de dag van vandaag.

Michel Öz vertelt openhartig hoe zijn collega's en hijzelf geraakt worden door de in zijn ogen totaal mislukte reorganisatie. Dat heeft niet alleen gevolgen voor politiemensen, zegt hij, maar ook voor de veiligheid van Nederland.

Vandaag kondigt de huidige minister van justitie opnieuw een reorganisatie bij de politie aan, en dat is een nieuw begin, hoopt Öz, maar hij twijfelt ook of de schade nog wel hersteld kan worden.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie