Podcast

Podcast De Dag: de macht van de Amerikaanse Bible Belt

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de macht van de Amerikaanse Bible Belt

Een meerderheid van de Amerikanen is voor het recht op abortus, toch is dat landelijke recht nu geschrapt. 'Dit is het gevolg van decennialang activisme door een christelijke minderheid.'

#1131 - De macht van de Amerikaanse Bible Belt - De Dag

De afschaffing van het landelijk recht op abortus in Amerika wordt door tientallen miljoenen Amerikanen gezien als een van hun grootste overwinningen ooit. 'Een overwinning voor miljoenen baby's die nog geboren moeten worden,' zoals een bekende televisiedominee het formuleert. Door de uitspraak van het Hooggerechtshof komt de abortuswetgeving in handen van de staten. De verwachting is dat de helft van de staten het recht op abortus zo snel mogelijk gaat schrappen.

De abortusstrijd is vooral het werk van protestanten en zogenoemde evangelicals. Hun politieke machine heeft Amerika veranderd, zegt journalist Robin de Wever in podcast De Dag. Hij maakte zelf voor de EO een podcastserie over Amerikaanse christelijke groepen die toenmalig president Trump omarmden en hij reisde door de staten die nu één voor één het recht op abortus afschaffen.

Robin de Wever vertelt hoe de anti-abortuslobby en de Republikeinse partij hun lot aan elkaar hebben verbonden en hoe daardoor de situatie is ontstaan dat een christelijke minderheid de rechten bepaalt van een groot deel van het land.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie