Podcast

Podcast De Dag: (extreem) boerenprotest, een traditie

foto: heitinkfoto: heitink
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: (extreem) boerenprotest, een traditie

De boerenbeweging in Nederland heeft altijd een gematigde én een radicale vleugel gehad. Ook in het verleden is er heel hevig verzet geweest.

#1132 - (Extreem) boerenprotest, een traditie  - De Dag

De boerenprotesten tegen het stikstofbeleid verharden en er zijn grote zorgen over wat er nog op stapel staat. Maar helemaal nieuw is het hevige verzet niet, zegt politiek historicus Koen Vossen van de Radboud Universiteit in podcast De Dag. Hij deed onderzoek naar boerenprotestpartijen, die in de afgelopen eeuw verschillende keren zijn opgekomen en ook weer uitgedoofd.

Koen Vossen schetst hoe de boerenbeweging altijd een gematigde én een radicale vleugel heeft gehad en hoe er ook in het verleden heel hevig verzet is geweest. Met tractoren op de weg, brandende hooibalen, harde escalerende taal, geweld en zelfs ook persoonlijke bedreigingen van ministers.

Van boer Braat in de jaren dertig, boer Koekoek in de jaren zestig, boerenleider Wien van den Brink in de jaren negentig, zijn we nu uitgekomen bij Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging en Mark van den Oever van Farmers Defense Force, zegt hij. Het zijn stemmen die spreken in een lange traditie. Maar wat leert die geschiedenis ons?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie