Podcast

Podcast De Dag: de hel in Russische gevangenissen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de hel in Russische gevangenissen

Een Russische organisatie zegt duizenden video's in handen te hebben waarop te zien is hoe gedetineerden van Russische gevangenissen door bewakers worden mishandeld en seksueel misbruikt.

Een klokkenluider zegt dat hij de hand heeft weten te leggen op maar liefst veertig gigabyte aan videomateriaal, foto's en documenten over martelingen in Russische gevangenissen. Deze week werden al enkele video's online gezet en mogelijk volgt er dus veel meer. Dat er gemarteld wordt in Russische gevangenissen is bekend, maar de hoeveelheid materiaal is bijzonder.

Duidelijk is dat er een groot probleem is met martelingen in het Russische gevangenissysteem, zegt Ruslandkenner Helga Salemon in podcast De Dag. En het Westen kijkt volgens haar weg.

Zelf is Salemon net terug van een reis waarin ze ex-gevangenen sprak uit Wit-Rusland, waar het ook speelt. Internationale aandacht voor 'het rotte systeem' is belangrijk, zegt ze, maar de vraag is of de impact van het klokkenluidersmateriaal groot genoeg is om er werkelijk wat aan te veranderen.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

#943 - De hel in Russische gevangenissen  - De Dag

Ster advertentie
Ster advertentie