Podcast

Podcast De Dag: en de Nobelprijswinnaar is... man, wit en Westers

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: en de Nobelprijswinnaar is... man, wit en Westers

De prijs der prijzen is onderwerp van kritiek. Want de winnaars komen vaak uit dezelfde hoek. Wat is de Nobelprijs dan nog waard?

#940 - En de Nobelprijswinnaar is...man, wit en Westers - De Dag

Het is de week van de Nobelprijzen. Wie wint krijgt een geldprijs, maar is daarna vooral de rest van zijn leven Nobelprijswinnaar en een grotere eer bestaat er haast niet. Geen enkele wetenschappelijke prijs wordt zo begeerd als de Nobelprijs. Maar hij wordt ook bekritiseerd onder meer omdat de prijzen altijd maar naar dezelfde vakgebieden gaan en bovendien meestal naar oude, witte mannen. Ook worden er hele lijsten bijgehouden van oud-winnaars die na het winnen van hun prijs controversiële en onwetenschappelijke theorieën zijn gaan aanhangen. Als je dat allemaal weet, rijst de vraag: gaan de Nobelprijzen wel naar de juiste mensen?

Misschien niet, zegt wetenschapper en auteur Jelle Reumer in podcast De Dag. Reumer schreef samen met Martijn van Calmthout het boek Nobel op de kaart, over Nederlandse Nobelprijswinnaars. De kritiek doet volgens hem niet af aan de waarde van de Nobelprijzen, want die zijn juist in een tijd dat de wetenschap onder druk staat, belangrijker dan ooit.

Ster advertentie
Ster advertentie