Podcast
NTR

Podcast Atlas: juist je droom laat zien wat je dwars zit

foto: Atlas
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Atlas: juist je droom laat zien wat je dwars zit

Aan het einde van de 19e eeuw was psychoanalyticus Sigmund Freud gefascineerd door het geven van betekenis aan dromen door Egyptenaren. Zij duidden hun dromen met speciale droomboeken. Een droom over het afmeten van graan betekent bijvoorbeeld dat je vrouw zwanger wordt, of dat je veel bezittingen krijgt. En droom jij dat je op het dak van een huis staat? Dan ga je iets terugvinden dat je kwijt bent geraakt.

#8 - De Droomduiding

Binnen de moderne wetenschap wordt de droomduiding nog nauwelijks toegepast. Desondanks zijn dromen nog steeds zeer waardevol, zegt psychoanalyticus Tinka Prast in de NTR-podcast Atlas. "Want juist de droom laat je zien: dit zit mij dwars, zo dwars dat ik erover droom. Hier moet ik iets aan doen."

Dodenritueel

Freuds interesse voor de droom startte op zesjarige leeftijd. In een boek zag hij een tekening van een Egyptisch dodenritueel. Op een baar, met daaromheen vier als goden verklede priesters, lag een mummie. De goden zouden de mummie vergezellen tijdens zijn reis door het dodenrijk.

Vervolgens viel Freud in slaap. Hij droomde over zijn moeder op een bed met opnieuw vier mensen eromheen. De gelijkenis met de tekening van het dodenritueel was sterk en Freud raakte ervan overtuigd dat zijn moeder vermoord werd. Zijn droom was zo beangstigend, dat hij wakker schrok en naderhand nauwelijks gerustgesteld kon worden.

Jaren later analyseerde Freud zijn eigen droom. Dat hij zo bang was, moest haast wel betekenen dat hij een seksueel verlangen naar zijn moeder had. Dat, dacht Freud, was zijn verborgen droom. Daarmee was het Oedipuscomplex geboren.

Zingeving

Analyticus Tinka Prast heeft de verborgen dromen van Freud losgelaten. In haar praktijk gaat het om de betekenis van de daadwerkelijke droom. Die betekenis achterhaalt ze door de dromer allereerst te vragen naar zijn of haar gevoelens. "Maar het kan ook zijn dat de patiënt weinig te binnen schiet, maar de droom mij zelf wel aan iets doet denken", vertelt Prast. "En dan ga ik dat ook voorleggen. Dat iemand de controle over iets in het leven kwijt is, bijvoorbeeld."

Dat het duiden van dromen natuurwetenschappelijk niet hard te maken is, begrijpt ze ook. "Maar mensen gedragen zich niet alleen volgens wetenschappelijke wetten. Ze hebben ook verhalen nodig, waarin het draait om processen van betekenisgeving. En juist de droom kan in de levens van mensen heel veel betekenis geven."

Ben jij benieuwd naar betekenis achter je dromen? Bijvoorbeeld waarom je droomt over kauwgom die je maar niet uit je mond krijgt? Of waarom het maar niet lukt om een telefoonnummer in te toetsen? Luister dan naar de podcast Atlas.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie