Podcast
NOS

Podcast De Dag: het nieuwe, oude Sinn Féin

foto: APfoto: AP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: het nieuwe, oude Sinn Féin

De verkiezingen in Noord-Ierland van eind vorige week hebben mogelijk verstrekkende gevolgen. Sinn Féin, dat voor een hereniging is van Ierland, is de grootste geworden. In de podcast een politiek profiel van deze partij.

#1096 - Het nieuwe, oude Sinn Féin - De Dag

De verkiezingen in Noord-Ierland eind vorige week hebben een politieke aardverschuiving veroorzaakt. Het lang verguisde Sinn Féin, dat jaren nauw verbonden was aan de gewelddadige IRA, is de grootste partij geworden. Voor het eerst mag nu een katholieke partij, die zich wil afscheiden van Groot-Brittannië, de premier leveren in Noord-Ierland.

Hoe Sinn Féin zo ver is gekomen en hoe het traumatische en gewelddadige verleden van de partij doorwerkt in de politieke doelen voor de toekomst, vertelt universitair hoofddocent Joost Augusteijn van de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de Ierse geschiedenis en werkte zelf ook lang in Noord-Ierland.

Augusteijn ziet nu onder leiding van twee moderne vrouwelijke leiders een nieuw Sinn Féin opstaan dat wel trouw blijft aan de oude wensen. In een nog altijd zeer instabiele vredessituatie kan dat volgens hem makkelijk tot onrust leiden.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie