Podcast
PowNed

Is het Europees aanbestedingsrecht in de praktijk wel haalbaar?

foto: BAS CZERWINSKIfoto: BAS CZERWINSKI
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het Europees aanbestedingsrecht in de praktijk wel haalbaar?

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met advocaat Greetje Fimerius, gespecialiseerd in het Europees aanbestedingsrecht. Het doel van Europese aanbestedingen is om belangrijke projecten en opdrachten op een eerlijke en open manier te verdelen tussen de overheid en marktpartijen. Hoewel dit op papier aannemelijk klinkt, blijkt de praktijk complexer.

#132 - OP Z'N KOP! Met Greetje Fimerius, advocaat (Europees) aanbestedingsrecht - Op z’n Kop!

Infrastructuurprojecten met veel risico's

Naast de dagelijkse politieke onderwerpen, bespreken Marianne en Rick in hun NPO Radio 1-podcast ook stroef lopende projecten. Zo ook de kwestie van de Europese aanbestedingen. De Van Brienenoordbrug heeft dringend behoefte aan renovatie. Het aanbestedingstraject begon twee jaar geleden, maar tot nu toe heeft slechts één aannemer zich gemeld tegen een veel te hoge prijs.

Hoe kan dit gebeuren? Volgens Greetje Fimerius valt dit onder een zeer complex en omvangrijk infrastructuurproject, wat veel risico’s met zich meebrengt. De overheid fungeert als opdrachtgever en biedt het project aan als een geïntegreerd contract, waarbij alle risico's worden vermeden en de volledige verantwoordelijkheid bij de aannemers komt te liggen.

Toepassing moet verbeterd worden

Maar ligt het probleem dan niet bij de aanbestedingswet? Fimerius stelt dat de wet op zich goed is, maar dat de toepassing ervan vaak verbeterd kan worden. "De overheid bepaalt hoe hij de aanbesteding inricht en de markt moet daarop reageren."

Vanwege de vele risico's wordt het project echter buitensporig duur geprijsd, terwijl de overheid niet bereid is daarvoor de rekening te betalen. "Ik denk dat daar het probleem zit. Dat toch het vertrouwen van de overheid richting de markt ontbreekt." Maar waar ligt dan de oplossing?

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie