Podcast
PowNed

De Toeslagenaffaire: Wat te doen na het grootste politieke schandaal in recente Nederlandse geschiedenis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Toeslagenaffaire: Wat te doen na het grootste politieke schandaal in recente Nederlandse geschiedenis?

In de nieuwste aflevering van Op Z’n Kop! Gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Renske Leijten (SP). Na haar Kamerwerk heeft Leijten tijd ingeruimd om een boek te schrijven over het thema dat onder andere haarzelf bekend heeft gemaakt bij het grote publiek: de Toeslagenaffaire, of zoals Renske het zelf liever noemt: "het Toeslagenschandaal".

#146 - OP Z'N KOP! Met SP-lid Renske Leijten over de toeslagenaffaire en haar nieuwe boek 'Leuker Kunnen We Het Niet Maken' - Op z’n Kop!

Vriendschap

Het was misschien wel hét grootste politieke schandaal in recente Nederlandse geschiedenis: met het toeslagenschandaal stortte de belastingdienst burgers in de ellende, met enorme geldproblemen, stress en een eindeloze juridische strijd als gevolg. Een van de belangrijkste politieke aanjagers in dit alles was voormalig Tweede Kamerlid, huidig SP partijbestuurslid en schrijver Renske Leijten. Zij beet zich als een van de eersten vast in dit dossier.

In haar nieuwe boek Leuker Kunnen We Het Niet Maken richt Renske zich op advocaat Eva González Pérez, wie al vanaf 2014 voor veel van de slachtoffers juridische hulp bood en hierin een grote bron van inspiratie voor Renske werd. Sinds het blootleggen van het toeslagenschandaal in 2019 zijn de twee dan ook goede vrienden geworden en wordt het onderwerp onderling nog regelmatig en vurig besproken. Deze terugkerende gesprekken en vasthoudende passie dreven Renske er uiteindelijk toe om er een boek over te schrijven. Als ode aan Eva, maar ook in het belang van de nationale geschiedenis om de situatie voor altijd haarfijn zwart op wit te hebben staan.

Quote

Het is bij haar begonnen. Ze is de nachtmerrie van de Belastingdienst, en dat is een enorm compliment.

Jan Kleinnijenhuis (Trouw) over Eva González Pérez

Wat nu?

In deze aflevering van Op Z’n Kop! gaan Marianne en Rick met Renske in gesprek over hoe het schandaal heeft kunnen ontstaan, waar de problemen liggen en hoe dit opgelost zou kunnen worden. Hierbij komt de jarenlange ervaring van Renske heel goed van pas en weet ze de kwestie helder en bevlogen te duiden.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie