Binnenland
PowNed

Wat is er te doen tegen de explosieve bevolkingsgroei?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er te doen tegen de explosieve bevolkingsgroei?

Een droom is uitgekomen! Op Z’n Kop! is officieel verhuisd naar NPO Radio 1. Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen schuiven samen aan tafel voor de eerste uitzending van 2024. In aflevering #131 praten ze met BBB Tweede Kamerlid Mona Keijzer, migratie-onderzoeker dr. Jan van de Beek en praktijkonderwijsdeskundige Aad van Loenen over de spreidingswet, hoe asielzoekers aan het werk te krijgen zijn en wat er te doen is tegen de explosieve bevolkingsgroei.

In een tijd waarin onderwerpen als migratie en asielzoekers vaak versimpeld worden tot simpele statistieken en grafiekjes noemt Marianne dat het belangrijk is om niet uit het oog te verliezen dat het uiteindelijk om gewone mensen gaat die allemaal iets van hun leven willen maken. "Als iedereen een beetje zijn best doet en belasting betaalt hoor je mij niet klagen." Dr. Jan van de Beek stelt zo ook dat het eigenlijk gek is hoe asielzoekers binnen de Nederlandse verzorgingsstaat allemaal onder dezelfde arbeidsgroep geplaatst worden, ondanks dat het zijn van asielzoeker niks te maken hoeft te hebben met hoe of waarin ze opgeleid zijn.

'Vastlopend systeem'

Toch noemt hij ook dat hij niet achter de recente aanname van de spreidingswet staat. We hebben volgens hem momenteel te maken met een "totaal vastlopend systeem" en moeten we naar een nieuwe werkelijkheid bewegen waarin asiel drastisch anders wordt geregeld. Volgens Jan zal de spreidingswet de ruimte in het systeem alleen maar verder oprekken terwijl we nu al nauwelijks in staat zijn om alle asielzoekers die naar binnen komen juist te integreren.

Ook Tweede Kamerlid Mona Keijzer van de BBB is niet blij met de spreidingswet. "Dit kan zo niet doorgaan." Op deze manier gaan we er naartoe dat Nederland tegen 2050 23 miljoen inwoners zal hebben en we zitten er nú al met teveel. Ze stelt ook dat het simpelweg niet langer te verklaren is dat er flexwoningen gebouwd en vrijgesteld voor worden terwijl de Nederlandse jeugd het starten van een gezin uitstelt omdat ze zelf geen huis kunnen krijgen.

Luister aflevering #131 van Op Z'n Kop! hieronder terug:

#131 - OP Z’N KOP! Met Mona Keijzer, Dr. Jan van de Beek en Aad van Loenen - Op z’n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie