Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Kunnen we kernafval de ruimte inschieten?

foto: ANP/ Olivier Hoslet
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Kunnen we kernafval de ruimte inschieten?

Na jaren in het verdomhoekje te hebben gestaan is het weer terug op de politieke agenda: kernenergie. Tegelijkertijd is er nog altijd geen antwoord op de vraag wat we met het kernafval moeten. Op aarde geeft het veel ellende, maar zouden we het bijvoorbeeld niet de ruimte in kunnen schieten? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#28 - Kunnen we kernafval de ruimte inschieten? (S04) - Alledaagse Vragen

Om met het goede nieuws te beginnen: ja, in theorie zouden we kernafval de ruimte in kunnen schieten. "Als je het de ruimte in lanceert en je wilt veilig doen, dan zou je het eigenlijk richting de zon moeten schieten. Daar vindt al kernfusie plaats en het beetje kernafval dat we dan lanceren zou geen enkel gevaar vormen."

Toch blijkt de praktijk een stuk weerbarstiger en is het uitvoeren van dergelijke plannen nagenoeg onmogelijk.. "Dat soort lanceringen zijn ongelooflijk duur. Als je al ons kernafval zou willen lanceren dan wordt het een heel kostbaar verhaal en zou kernenergie niet langer betaalbaar zijn."

Kernbom

Naast dat het lanceren van kernafval simpelweg onbetaalbaar is, is er volgens Van der Berg ook sprake van grote risico's. "Momenteel doen we erg veel lanceringen, maar dat gaat ook wel eens mis. Stel je hebt een raket hebt met een flinke lading radioactief kernafval en zo'n lancering mislukt, dan vliegt er eigenlijk een kernbom op aarde met alle gevaarlijke gevolgen van dien."

Finland

Is er dan helemaal geen optie voor het kernafval? Misschien wel. In Finland zijn ze namelijk begonnen met de opslag van het afval in een gigantisch gangenstelsel zo'n 450 meter onder de grond. De tunnels worden uiteindelijk weer volgestort en gesloten, zodat niemand bij het kernafval kan. Het is de bedoeling dat het radioactieve afval daar honderdduizend jaar blijft liggen.

Benieuwd naar het hele verhaal? Check de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie