Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Hoe tolkt een tolk tussen wereldleiders?

foto: Foto: ANP/ Juanjo Martin
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Hoe tolkt een tolk tussen wereldleiders?

In de geglobaliseerde wereld zijn tolken onmisbaar voor politici. Zo ook bij de huidige geopolitieke spanningen tussen China, Taiwan en de Verenigde Staten. Maar hoe gaat een tolk nou precies te werk in een gesprek tussen twee wereldleiders? De redactie van Alledaagse Vragen heeft het uitgezocht.

#32 - Hoe tolkt een tolk tussen wereldleiders? (S04) - Alledaagse Vragen

In de aflevering komt Sybelle van Hal aan het woord. Zij is sinds 1986 actief als Spaans-Nederlands tolk en heeft voor verschillende Nederlandse premiers vertaald. Volgens haar is de manier van vertolken erg belangrijk om nuance in een gesprek aan te brengen. Alles moet precies overkomen zoals bedoeld wordt.

Wereldleiders

Hoe doe je dit nou als er een gesprek vertolkt moet worden tussen twee wereldleiders? "In zo’n setting ben je super geconcentreerd. Je weet dat iedere hapering en nuanceverschil die jij als tolk aanbrengt grote consequenties kan hebben," zegt van Hall. "Je gaat helemaal mee in de manier waarop de spreker zijn stem gebruikt. Je reproduceert in de andere taal precies zo als het gezegd wordt; met alle nuances en alle details."

Spreekwoorden en gezegdes

Als het alleen zou gaan om het vertalen van zinnen, zou vertolken wellicht niet zo moeilijk zijn. Maar ieder land heeft ook zijn eigen manier van spreken. Zo zijn er per land verschillende spreekwoorden en gezegdes. Hoe moet je dat op een zo duidelijk mogelijke manier vertolken naar een andere taal?

Van Hall legt uit dat je snel moeten kunnen schakelen om het gesprek vloeiend te houden. "Je moet met iets komen. Je kan niet een minuut nadenken om te bedenken hoe je het wil vertalen. Het gesprek moet door en je wilt niet de dynamiek eruit halen. Je wilt niet de dynamiek eruit halen. Je staat dan onder de grote tijdsdruk en ook door die adrenaline kom je meestal wel op de woorden."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de podcast in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie