Podcast

Podcast De Dag: dit was de rol van de overheid bij de Jodenvervolging

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: dit was de rol van de overheid bij de Jodenvervolging

[NOS - RAD1] "Excuses voor het overheidshandelen van toen, nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn." Die woorden sprak premier Rutte gisteren uit tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam.

Na 75 jaar is er nu echt een spijtbetuiging vanuit de Nederlandse regering voor het aandeel van de overheid van toen in de Jodenvervolging. Waarom heeft het zo lang geduurd? En wat was het aandeel van de Nederlandse overheid? In De Dag praten we erover met Annemiek Gringold, hoofdconservator van het Joods Cultureel Kwartier.

Gringold stond gisteren in het publiek. "Er ging een zucht door de menigte toen hij de excuses uitsprak", vertelt ze. Ook zij voelde opluchting. "Er was alsof er een ventiel bij me openging. Ik zuchtte ook."

{podcast audio="124202" caption="#507 - Dit was de rol van de overheid bij de Jodenvervolging" }

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie