Podcast

Alledaagse Vragen - Kun je als blind persoon overal een opleiding volgen?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Kun je als blind persoon overal een opleiding volgen?

Het nieuwe schooljaar is begonnen en dat betekent dat tal van studenten aan een nieuwe opleiding beginnen. Maar stel je bent blind. Kun je dan wel overal een opleiding volgen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#46 - Kunnen blinde mensen overal een opleiding volgen? (S04) - Alledaagse Vragen

Voor het antwoord belde de redactie met Marieke Hartman. Zij is ambulant onderwijskundig begeleider en helpt mensen met zeer slecht zicht of blindheid. Volgens haar zou een visuele beperking in principe geen beperking moeten zijn in het volgen van een opleiding: “Wij denken altijd in mogelijkheden, mits de informatie maar aangepast en die toegankelijk is voor blinden of slechtzienden.”

In de meeste gevallen is die informatie goed beschikbaar. “Als je computervaardig bent, kun je heel veel materiaal om laten zetten en het zo lezen,” zegt Hartman.

Eigen verantwoordelijkheid

Hoewel dit in theorie goed klinkt, komt er in de praktijk een heleboel meer bij kijken. In de aflevering komt Joëlle aan het woord. Zij lijdt aan het syndroom van Asscher waardoor zij steeds dover en blinder wordt. Volgens haar moet zij bij elke opleiding extra moeite doen om ervoor te zorgen dat zij het onderwijs op een goede manier kan volgen: “Dit moet ik allemaal zelf bedenken. Jij hebt die aanpassingen nodig, dus jij moet het regelen. De begeleiders hebben daarin wel mee, maar het duurt even voordat je dit jezelf eigen maakt.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

#46 - Kunnen blinde mensen overal een opleiding volgen? (S04) - Alledaagse Vragen

Ster advertentie
Ster advertentie