Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Wat voor pokken zijn apenpokken?

foto: Marc van Ranst / Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Wat voor pokken zijn apenpokken?

Het aantal mensen met apenpokken in Nederland neemt de laatste tijd steeds meer toe. Zo rapporteerde het RIVM op 14 juli rond de 550 gevallen in Nederland. Maar wat voor pokken zijn apenpokken precies? De redactie van Alledaagse Vragen heeft het uitgezocht

#11 - Wat voor pokken zijn apenpokken? (S04) - Alledaagse Vragen

Huisarts Bernard Leenstra en viroloog Marc Van Ranst leggen in de aflevering uit wat een apenpok precies is. "Apenpokken lijken erg op de klassieke pokken. Dat zijn grote bulten op het lichaam die heel veel verschillende vormen aan kunnen nemen," vertelt Leenstra. "Dat komt omdat het door verschillende stadia gaat," vult Van Ranst aan. "Het begint als een blaasje die enigszins lijken op die van gordelroos, waarna er korsten ontstaan die er uiteindelijk afvallen."

De blaasjes ontstaan door huid op huid contact met een besmet persoon. De apenpokken verschijnen vervolgens ook op de plek waar het contact heeft plaatsgevonden. Zo kan seks met iemand met apenpokken leiden tot bulten in de schaamstreek.

Epidemie

In de media wordt in toenemende mate over de apenpokken geschreven. Is het dan ook terecht dat we ons hier zorgen over maken en het vergelijken met het coronavirus? Van Ranst is daar duidelijk over: "Je kan het niet vergelijken, want het zijn twee totaal verschillende virussen. Zo vindt de overdracht op een totaal andere manier plaats. Bovendien zijn er door het coronavirus wereldwijd meer dan zes miljoen doden gevallen Dat ga je hier gelukkig niet mee bereiken."

Wel is het volgens Van Ranst belangrijk om mensen te informeren over het virus zodat verdere verspreiding voorkomen kan worden. "Kijk naar de foto’s, ook al zijn dat niet de meest aangename. Hierdoor kun je het bij jezelf en anderen herkennen. En wanneer je het hebt: wees dan verantwoord en zorg dat je het niet aan anderen overdraagt."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie