Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Is een katoenplant circulair?

foto: Foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Is een katoenplant circulair?

Wie zijn kledingkast opentrekt, heeft er hoogstwaarschijnlijk een broek of shirt van katoen in hangen. Ongeveer veertig procent van alle kleding wordt namelijk gemaakt met dit product. Maar is de plant waar deze kleding vandaan komt eigenlijk wel circulair? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

"De katoenplant is circulair, maar de katoenteelt niet,” legt Rogier van Vugt uit. Als hoofd van de horticultuurafdeling aan de Universiteit Leiden houdt hij zich bezig met onderzoek naar de teling van bomen. “De katoenplant verbruikt weliswaar heel veel water, maar verdampt deze ook weer."

Ter illustratie: voor een kilo katoen is ongeveer 10.000 liter water nodig. Het water dat de katoenplant verdampt, belandt in de atmosfeer waar het op een later moment uitregent. Dit betekent echter niet dat dit altijd op dezelfde plek gebeurt, waardoor de katoenteelt in sommige plekken dramatische gevolgen voor de lokale natuur kan hebben.

Locatie

"Er zijn gevallen bekend waarin hele meren werden leeggezogen om de katoenplantages genoeg water te geven," vertelt Van Vugt. "Het water komt uiteindelijk wel weer in de lucht terecht, maar het landt niet in hetzelfde meer. Met een beetje pech regent het zelfs uit in de zee, waardoor niemand er wat aan heeft. Het is dus erg belangrijk wáár de katoenplant wordt verbouwd."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

#41 - Is een katoenplant circulair? (S04) - Alledaagse Vragen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie